Детски книги (261)
 • img-book
  Во светот на оригами има голем број нацрти за најразновидни фигури.
  Во овој сет вклучени се некои од најпопуларните – брод, жерав, гатачка, вртелешка, цвет и кутија. Целта е да се преобликува рамен лист хартија во целосна скулптура преку техники на виткање и обликување.
  На почетокот, правењето оригами може да ви изгледа тешко или комплицирано. Не брзајте, следете ги внимателно инструкциите и бидете трпеливи. Резултатот ќе ве воодушеви.
  Забавувајте се!

 • img-book

  Каква тајна е скриена зад кражбата на модната колекција на Жили Шифон? Одморот на Сестринството „Теа“ во Париз се претвора во мистерија што чека на ваше решение. Неверојатна потрага по крадецот во сенката на Ајфеловата кула!


 • img-book

  Следејќи ги најубавите приказни, вашето дете ќе научи многу зборови на англиски и нивното соодветно значење на македонски јазик. На лесен и забавен начин, збогатете го речникот на вашето дете, со тоа што ќе му ја подарите оваа книга.


 • img-book

  За малите ученичиња кои веќе ги завршија сите задачи од првите две книги “1000 неверојатни активности 1 и 2” , го претставуваме нејзиното трето продолжение “1000 неверојатно активности 3”. За да научат да бојат, поврзувааат, бојат и цртаат. За полесно да ги совладаат буквите и читањето и секако да ја усовршат моториката, да ја развијат логиката и менталната активност. Привлечни задачи, со колор илустрации за сите оние што сакаат да учат и да се забавуваат.


 • img-book

 • img-book

  „Како се викаш?“

  „Не знам. А ти?“

  „Мирна.“

  „Од каде знаеш?“

  „Мајка ми ми кажа веднаш кога се родив.“

  „А зошто мене мајка ми не ми кажа?“

  „Не знам.”

  Разговорот се скина, но тишината продолжи да ги поврзува нашите срца.


 • img-book

  Многу добро е познато дека на новородена принцеза може да и биде фрлена клетва, особено ако нејзините кралски родители заборават на крштавањето да поканат важен роднина со волшебни моќи. Но, никогаш не се чуло за таква клетва каква што ќе биде фрлена на Лесната принцеза. Освен што нема гравитација, таа не умее да сфати никого сериозно. Уште полошо, таа може да биде оддувана и од најмалото ветре! Но, дали може убавиот принц да и помогне да застане на земја?


 • img-book

  „Кралот на Златната река“ е приказна за младиот Глук, своеглаво момче со двајца ужасни браќа кои постојано го малтретираат.

  Еден ден, Глук и браќата тргнуваат да го бараат изворот на Златната река.

  Кога ќе го најдат, се сретнуваат со кралот на Златната река, кој им покажува како да ја претворат Златната река во вистинско злато.

  Популарната детска приказна „Кралот на Златната река“ ја пренесува поуката дека ако некој ги сака парите повеќе од луѓето, секогаш завршува лошо.


 • img-book

  Принцезата Ирина живее осамен живот во еден замок, во див, непрооден и самотен планински предел.

  Еден дождлив и здодевен ден во замокот, кога нејзината дадилка ќе ја остави сама, таа открива стрми, кривулести скали што ги нема видено претходно. Скалите водат до еден чуден лавиринт од ходници, празни соби и заклучени врати и кон нови скали што водат кон највисоките делови од замокот.

  Што ќе пронајде принцезата таму? Дали прстенот што ќе го добие како подарко за една мистериозна личност може да ја заштити од страшните гоблини под планината?

  Дали можеби нејзиниот нов приајтелКурди, синот на рударот Петар, може да и помогне?


 • img-book

 • img-book

  Еднаш многу одамна, најмили мои…

  Вака почнува оваа класична збирка на прекрасни, фантастични приказни за тоа како нештата во светот станале токму такви какви што се.

  Во оваа книга ќе прочитате приказна за тоа како мрзливата камила си најде грпка и како со неговата голема љубопитност слонот си доби сурла. Ни открива и како настана грлото на китот и зошто секој носорог има набрана кожа и постојано е мошне лошо расположен. Исто така, ќе дознаеме и за итрата мачка што шеташе сама и како настанаа шарите на леопардот.


 • img-book

  Мајра Грифитс, со прекар Патче, е малечко девојче кое живее во една дрвена куќичка на морскиот брег, заедно со татко ù, капетан на едреник, мајка ù и еден стар пензиониран морнар со дрвена нога – капетанот Бил. Патче и капетанот Бил најчесто ги поминуваат деновите на плажите во близина на куќичката или, пак, пловејќи во чамец покрај брегот.

  Еден ден, Патче посакува да види сирена и, навистина, нејзината желба се исполнува. Сирените им објаснуваат на капетанот Бил и на Патче дека тие се добри морски самовили и ги канат да го посетат нивниот подводен свет, така што и самите ќе станат сирени. Патче е воодушевена од овој предлог, а капетанот Бил не сака да ја пушти да оди сама, па заедно се впуштаат во оваа неверојатна авантура. Но, тука е и лошиот маѓесник Зог, кој е заколнат непријател на сирените.


 • img-book

  ТКЦП: Судоку од: 85 ден
 • img-book

  Сестричката на Лео, Катја, е претворена во маче!

  Да, навистина, во маче!

  А тоа, ако е за верување, го направила лошата вештерка што живее во Замокот на илјада мачки.

  Ова е мисија за мачкарката Рокси, која веднаш тргнува во акција да го истражи мистериозниот замок.

  Што ќе открие Рокси?

  Какви сè опасности ù се закануваат?

  И дали другарите од ТКЦП ќе

  стигнат навреме за да ù помогнат?

  Еј, на оваа книга ù требаш ТИ!

  Добојувај, доцртувај, допишувај и

  дополнувај ја твојата авантура додека

  читаш. Подготви се за многу возбуда,

  акција и смеење.


 • img-book

  ТКЦП: Боенка од: 85 ден
 • img-book

  И така падна одлуката. Во истиов миг поаѓа во потрага по нови родители. Само уште да смисли каде да ги најде. Во соседството? Во некоја соседна држава? Во Европа? Африка? Австралија? На Северниот Пол? Во огласите? На „Фејсбук“? Стоп! Ништо од сето ова. За едно толку симпатично и умно момче, каков што е Никола, родителите можат да се најдат само на некоја друга планета.

  Деца, појдете со Никола во потрага по совршените родители. Ве очекуваат комични, всушност, космички авантури, преполни со мали чуда, џиновски солзи, смешни зборови и опасни игри.

  Предупредување:

  – Кај искусните читатели може да се јави желба книгата да се прочита уште еднаш.

  – Кај читателите-почетници можна е појава на самостојно читање.

  – Што ќе се случи со оние што не знаат да читаат не вреди да се пишува, затоа што нема да можат да прочитаат.


  Сакам дома! од: 275 ден