Детски книги (261)
 • img-book

  Лејла не може да поверува на својата среќа поради тоа што оди во Академијата за еднорози! Го обожава својот бодар еднорог, Танчар, иако премногу се плаши да скока и да јава брзо како нивните пријатели.

  Кога дрвјата околу Волшебното езеро ќе почнат да умираат, Лејла мора да собере храброст и да го поведе Танчар во возбудлива авантура за да го најдат лекот!


  Лејла и Танчар од: 250 ден
 • img-book

  Оливија е многу среќна поради тоа што е во Академијата за еднорози. Се надева дека нејзиниот мил еднорог, Снегулка, ќе ја открие магичната моќ пред доделувањето на дипломите!

  Сите се зафатени со украсување на Академијата за еднорози за свечената прослава, но изгледа дека некој се обидува да ја уништи забавата. На Оливија и Снегулка останува да ја спасат ситуацијата – и училиштето!


 • img-book

  „Поларна светлина“ е првиот том од трилогијата „Темната граѓа“ (оригинален наслов His Dark Materials). Делото е напишано уште во 1995 година и е добитник на многу награди, а од 2019 година е и критички и комерцијално успешна серија на Би-би-си и Ејч-би-о. Денес, романите на Филип Пулман се сметаат за модерни класици на детската литература.

  „Без детето, сите ќе умреме.“

  Лира Белаква и нејзиниот дајмон живеат разуздан и безгрижен живот меѓу професорите на Колеџот „Џордан“ во Оксфорд.

  Судбината ќе ги однесе во далечните, смрзнати предели на Арктикот, каде што вештерски кланови се борат меѓу себе, а поларните мечки имаат свое кралство.

  Невообичаеното и возбудливо патување на Лира ќе има огромни последици, што ќе ги надминат границите на нејзиниот свет…


 • img-book

  Изабел сака да се трка околу Академијата за еднорози со нејзиниот прекрасен еднорог, Облак. И едвај чека нејзиниот еднорог да ја открие неговата магична моќ!

  Некој фрла лоша магија на Волшебното езеро. Изабел и Облак ќе мораат да научат да си веруваат еден на друг впуштајќи се во опасна авантура за да го спасат училиштето…


  Изабела и Облак од: 250 ден
 • img-book

  Софија е многу возбудена поради тоа што е во Академијата за еднорози. Сигурна е дека Ѕуница, нејзиниот прекрасен еднорог, ќе ù стане најдобра пријателка.

  Кога Волшебното езеро ќе добие чудна боја и магијата на еднорозите ќе тргне на лошо, Софија и Ѕуница знаат дека можат да го поправат ова. Но, мораат да бидат храбри и да тргнат на голема авантура во шумата…


  Софија и Ѕуница од: 250 ден
 • img-book

  Ава и Ѕвезда ја сакаат нивната прекрасна градина во Академијата за еднорози. Оваа градина е местото каде што ги одгледуваат нивните магични растенија!

  Кога ќе исчезнат небесните бобинки, кои им требаат на еднорозите за да преживеат, Ава и Ѕвезда се сигурни дека можат да направат нешто. Мораат да најдат повеќе специјални бобинки пред да почне да бледнее магијата на сите еднорози!


  Ава и Ѕвезда од: 250 ден
 • img-book

  Оваа книга ја раскажува возбудливата и по малку опасна авантура на Уципуци, бувчето играчка што Крис го заборава на одморот во Италија. За да се врати кај својот мал сопственик, бувчето мора да помине долга и опасна патека низ целата куќа за да дојде до терасата и да се сретне со Големиот Комарец, единствениот што знае каде е Крис. На Уципуци ѝ помагаат пајакот и штурецот и двајцата стануваат нејзини незаменливи помошници и добри пријатели.

  Ова е интерактивна книга – на крајот ве очекува изненадување! Хммм дали е можно во книгата да има и куклен театар?


 • img-book

  „Духот од Кантервил“ е приказна за едно семејство коешто се доселува во куќа на село, опседната од духот на еден покоен благородник. А кога во куќата ќе се всели конзервативното американско семејство што не верува во натприродни сили, следува низа од комични ситуации. Духот на сер Сајмон попусто дава сè од себе да го преплаши семејството Отис со неговите најморничави привиденија. Сепак реалното американско семејство одбива да биде исплашено, а сер Сајмон мора да се задоволи единствено со комичните неуспеси.


 • img-book

  „Малите жени“ е приказна за четири сестри: Мег, Џо, Бет и Ејми Марч. Базирана е на личните искуства на авторката и нејзините три сестри. Секое од девојчињата се бори со некоја особена, лична карактеристика: Мег е суетна, Џо е избувлива, Бет е срамежлива, а Ејми е егоцентрична. Додека девојчињата се обидуваат да ги надминат тешкотиите во животот најдобро што умеат додека татко им е далеку, во војна, низ нивната креативност и меѓусебна љубов тие успеваат да уживаат во убавите мигови и да опстојат низ тешките времиња.


  Малите жени од: 290 ден
 • img-book

  „На страницата од тетратката за домашни задачи се сретнаа две точки. Не точки од некој сок или од остатоци од чоколадо. Тие повеќе би се нарекле дамки, што ги има по многу тетратки. Разбирливо. Кога се пишува домашна задача, истовремено се пие и се јаде, па – се случува и страницата од тетратката да добие некој свој заслужен дел. Овие се писмени точки, зашто специјално се описменети да служат во редовите на писменото искажување, какво што е во книгите, во писмата, во весниците и слично.“

   

  Во книгата „Малата голема точка“ од Цане Андреевски се случуваат уште многу вакви средби, каде што главни улоги, покрај точките, се и прашалникот, извичникот, запирката, трите точки и другите „членови“ на „интерпункциската елита“.


 • img-book

 • img-book

  „Нека играат децата“ е прва објавена книга на Денис Бојаров и претставува збирка раскази наменета за различни возрасни категории, која обработува социолошки, психолошки и филозофски теми поврзани со децата, со семејството, но и со човекот, воопшто.

  Во голема мера книгата изобилува со автобиографски приказни, збогатени со имагинативната нарација, преку кои авторот воспоставува комуникација и блискост со читателот и му испраќа емотивни и моќни пораки.

  Нараторот преку гласот на децата, преку родителите, животните и растенијата комуницира со читателот и му дава еден готов производ од ликови и настани од нашето поднебје, со кои сите ние се идентификуваме. Педесет и еден расказ на број, тематски слични, сепак со поинакво сиже и поуки. Ова се раскази што ќе ја поттикнат емпатијата во вас.


 • img-book

  Самобендисаната мајка на Лили заминува на одмор во Шпанија со новото момче и ги остава сами Лили и нејзините сестри и братче. Одговорната Лили ја презема одговорноста да го храни и забавува семејството, а воедно и да ја скрие тајната од соседите, училиштето и социјалните служби. Очајно барајќи решение, Лили одлучува да ги однесе децата на кампување во паркот на неколку дена. Ама, една несреќа поради која ќе мораат да побараат лекарска помош ќе ги разоткрие сите нејзини планови и ќе доведе до вмешување на полицијата и службите за посвојување. Приказната открива колку брзо Лили треба да порасне. Таа е способна да се грижи за семејството, да ги плаќа сметките, но се поставува прашањето: дали е подготвена да биде родител и да ја преземе огромната одговорност?

  „Лили сама“ е реална, внимателно смислена, урбана авантура што непоколебливо ги разгледува прашањата за личната одговорност и општествената правда без да ги загрози возбудливиот тек на приказната и нејзините ликови.

  Проткаена со насилство од очувите и крај кој навестува несигурна иднина за нашата хероиња и нејзиното семејство, приказната дефинитивно нема да ве остави рамнодушни и ќе ве натера на размислување.


  ЛИЛИ, САМА од: 340 ден
 • img-book

  Нова звучна сликовница! Секое дете сака да дознае се за автомобилите: како сигнализираат, каде “спијат”, што има во нив.. Книгата “Моите возила” ќе го запознае детето со најразлични возила! Забавните фрази, разнобојните илустрации и интересните звуци ќе ги прикажат овие возила на фасцинантен начин!


  Моите возила од: 399 ден
 • img-book

  Рецепт за катастрофа: 4 забави. Додади 2 пријателки и една симпатија. Подели со една лоша девојка што сака да ја УНИШТИ НИКИ. Добро измешај, стави ги дланките на очите, и врескај!


 • img-book

  За малите ученичиња кои веќе ги завршија сите задачи од првите книги “1000 неверојатни активности 1, 2, 3”, го претставуваме нејзиното продолжение “1000 неверојатно активности 4”. За да научат да бојат, поврзувааат, бојат и цртаат. За полесно да ги совладаат буквите и читањето и секако да ја усовршат моториката, да ја развијат логиката и менталната активност. Привлечни задачи, со колор илустрации за сите оние што сакаат да учат и да се забавуваат.