• img-book

  Себастијан Фицек

Надвор од контрола (амок)

од: Себастијан Фицек
5 од 5 од 1 оцени на читатели
1 оцена од читател

Себастијан Фицек, германскиот крал на трилерот, загосподарува со етерот со својот нов потресен и застрашувачки трилер.

„Добро утро, Берлин. Точно е 7:35 часот наутро, а вие го слушате вашиот најголем кошмар.“

Ира Самин, реномиран криминален психолог, планира денес да умре. Не може повеќе да ја поднесе болката по смртта на нејзината ќерка. И има испланирано сè до најситниот детаљ. Ќе умре како што таа сака, со пијалак в рака, за да му наздрави на заборавот.

Но судбината има други планови. Еден психопат упаѓа во најпознатата радиостаница и ги држи вработените како заложници. Планира на секој час да избира нечиј број од именикот и да телефонира. Доколку личноста одговори на повикот изговарајќи го точниот слоган, киднаперот ќе пушта по еден заложник – во спротивно, ќе го убие. Тогаш полицијата ја замолува Ира да преговара со него.

Мажот има само едно барање: ќе престане со својата изопачена игра кога ќе му ја донесат свршеницата. Но таа е мртва со месеци…

590 ден

Количина:
Запознајте се со авторот
avatar-author
- Sebastian Fitzek - 1971
Себастијан Фицек е германски писател и новинар. Неговата прва книга Терапија беше бестселер во Германија во 2006 година, соборувајќи ја Кодот на Да Винчи од првата позиција. Со продадени над 12 милиони книги во светот, од кои само 5 милиони во Германија, Фицек е еден од најуспешните германски  писатели.
Книги од Себастијан Фицек
За книгата
Детали

Издавач: Издавачка куќа Сакам Книги
Година на издавање:
Број на страници:

 1. :

  5 out of 5

  ,,Надвор од контрола (Амок)”

  ,,Чудно, но мислам дека најдобрата и најсигурна маска е секогаш чистата и гола вистина. Бидејќи никој не верува во неа.”

  Фицек е мајстор на психолошкиот трилер, кој го влече читателот длабоко во приказната за да му приреди невидени пресврти. ,,Амок” е извртено, експлозивно, застрашувачко, мистериозно, но и забавно дело. Нешто слично како ролеркостер, ќе ви приреди такво возење во кое дефинитивно ќе се забавувате и покрај многуте пресврти и повеќеслојните ликови. Максимално уживање од почеток до крај, ќе ве издигне на страшна угорница, па со необично свртување ќе ве спушти по стрмна удолница, а може да ви направи и инверзија.
  Добро развиените ликови, нивните приказни, заплетите кои течат со брзо темпо, интересните пресврти, а пред се’ наративот, го туркаат читателот напред и му нудат интриги, мистерии, на крај и неверојатен заговор. Кратките поглавја мамат да читате без пауза, ,,само уште малку”, ,,само уште една глава” и ви го привлекуваат вниманието до самиот крај.

  ,,Во нашата претстава, ние откриваме какви луѓе сме.”

  Темелно уживав во оваа приказна, очајно сакав да знам што се случува до крај. Дејството се случува во радио- станица, каде психопат држи заложници и емитува во живо преку радио брановите.Има едно барање да му ја донесат неговата свршеница која починала пред неколку месеци. Но, тој тврди дека таа е жива и сака да ја види. И во вакви случаи на сцена стапува криминален психолог(преговарач) и од тој миг приказната добива неочекуван тек и за киднаперот, и за заложниците, но и за психологот.Како приказната напредува почнуваат да се провлекуваат многу неодговорени прашања. Што навистина се случува? Кому може да му се верува? Што се случило со свршеницата на киднаперот? Дали навистина е мртва или жива како што тврди тој? И најбитното, каков заговор се крие позади сето ова? Кој се’ е вмешан? И што може да се случи кога се’ ќе излезе надвор од контрола?

  Браво за Фицек! Не знам од каде ги добива овие идеи, но ќе признаам дека му се одлични.
  Зошто во одредени моменти се’ излегува ,,Надвор од контрола”, зошто доаѓа до ,,Амок”, Ви препорачувам да ја прочитате книгата и се’ што треба за ова однесување ќе дознаете.