• img-book

  Кристин Хана

Попуст!

ISBN: 978-608-4672-81-4

Ленинградска зима

од: Кристин Хана
4.57 од 5 од 7 оцени на читатели
7 оцени од читатели

Мередит и Нина Витсон се толку различни што не личат на сестри. Едната останува дома, се мажи со својата прва љубов, раѓа деца и го води семејниот бизнис. Другата ги следи своите соништа и патува низ светот како познат фоторепортер. Но кога нивниот сакан татко се разболува, Мередит и Нина повторно се спојуваат со нивната неописливо ладна мајка, Ања, која дури и во овој најтрагичен момент не им нуди утеха на своите ќерки.

Како деца, единственото нешто што ги поврзувало со неа била руската бајка што Ања понекогаш им ја раскажувала на девојчињата ноќе. Сега, татко им на смртна постела, бара трите жени да му дадат едно заедничко ветување – бајката да биде раскажана и ислушана за последен пат, но овој пат од почеток до крај. Па така почнува необичното патување низ вистината за животот на Ања во војна – во Ленинград, пред пет декади. Приказната на мајка им е толку потресна, срцепарателна и страшна што ќе ги протресе основите на нивното семејство и целосно ќе ги промени сите.

Оваа приказна започнува меланхолично и бавно, но до последните страници веќе не останува суво око дури ни кај најсилните читатели.

button-new

420 ден199 ден

Моментално недостапна

Запознајте се со авторот
avatar-author
- Kristin Hannah - 1960
Кристин Хана е една од најпродаваните американски писатели која има освоено бројни награди, вкулучувајќи ја наградата Golden Heart, the Maggie и 1996 National Reader's Choice award. Taa живее на Бејнбриџ Ајланд, Вашингтон, со сопругот и нивниот син.
Книги од Кристин Хана
Рецензија на уредник

Мередит и Нина Витсон се толку различни што не личат на сестри. Едната останува дома, се мажи со својата прва љубов, раѓа деца и го води семејниот бизнис. Другата ги следи своите соништа и патува низ светот како познат фоторепортер. Но кога нивниот сакан татко се разболува, Мередит и Нина повторно се спојуваат со нивната неописливо ладна мајка, Ања, која дури и во овој најтрагичен момент не им нуди утеха на своите ќерки.

Како деца, единственото нешто што ги поврзувало со неа била руската бајка што Ања понекогаш им ја раскажувала на девојчињата ноќе. Сега, татко им на смртна постела, бара трите жени да му дадат едно заедничко ветување – бајката да биде раскажана и ислушана за последен пат, но овој пат од почеток до крај. Па така почнува необичното патување низ вистината за животот на Ања во војна – во Ленинград, пред пет декади. Приказната на мајка им е толку потресна, срцепарателна и страшна што ќе ги протресе основите на нивното семејство и целосно ќе ги промени сите.

Оваа приказна започнува меланхолично и бавно, но до последните страници веќе не останува суво око дури ни кај најсилните читатели.

Детали

ISBN: 978-608-4672-81-4
Издавач: Издавачка куќа Сакам Книги
Година на издавање: 2017
Број на страници: 390

 1. :

  5 out of 5

  “Не можеш да ја контролираш насоката на твоето семејство исто како што не можеш да ги запреш контитенталните плочи од пукање. Се што можеш да направиш е да се подготвиш за она што следува.”

  Секој лик ме освои на посебен начин. Им завидував на Мередит, Ања и Нина како успеваа болката и тагата да ја задржат во себе, но воедно им се лутев што поради тоа ги отргнуваа најсаканите од себе.
  Благодарение на прекрасните описи на Ленинград вие за миг ќе почувствувате дека сте таму, заедно со нив. Ова е приказна која нема да ве остави рамнодушни. Приказна за која нема да имате толку големи очекувања но, ќе успее да допре и до оние најсилните. ❤

 2. :

  5 out of 5

  “Не можеш да ја контролираш насоката на твоето семејство исто како што не можеш да ги запреш контитенталните плочи од пукање. Се што можеш да направиш е да се подготвиш за она што следува.”

  Секој лик ме освои на посебен начин. Им завидував на Мередит, Ања и Нина како успеваа болката и тагата да ја задржат во себе, но воедно им се лутев што поради тоа ги отргнуваа најсаканите од себе.

  Благодарение на прекрасните описи на Ленинград вие за миг ќе почувствувате дека сте таму, заедно со нив. Ова е приказна која нема да ве остави рамнодушни. Приказна за која нема да имате толку големи очекувања но, ќе успее да допре и до оние најсилните.

 3. :

  5 out of 5

  “Не можеш да ја контролираш насоката на твоето семејство исто како што не можеш да ги запреш контитенталните плочи од пукање. Се што можеш да направиш е да се подготвиш за она што следува.”

  Секој лик ме освои на посебен начин. Им завидував на Мередит, Ања и Нина како успеваа болката и тагата да ја задржат во себе, но воедно им се лутев што поради тоа ги отргнуваа најсаканите од себе.

  Благодарение на прекрасните описи на Ленинград вие за миг ќе почувствувате дека сте таму, заедно со нив. Ова е приказна која нема да ве остави рамнодушни. Приказна за која нема да имате толку големи очекувања но, ќе успее да допре и до оние најсилните.

 4. :

  3 out of 5

  Искрено, очекував многу повеќе. Можда и фактот дека многу очекував, доведе до разочарување.

 5. :

  5 out of 5

  Книгата е предобра, емотивна, прекрасна. Ова е приказна која долго ке ти се врти низ глава. Дефинтивно ја препорачувам

 6. :

  4 out of 5

  Интересна приказна, меѓутоа крајот е премногу не реален. Очекував повеќе

 7. :

  5 out of 5

  Преубава, емотивна, одлична! Можеби на почетокот не очекував толку многу, но како што продолжував да ја читам не можев да ја оставам додека не ја прочитав целосно. Искрено ја препорачувам 🙂