• img-book

  Розана има само единаесет години кога се запознава со Роберто во кафеаната на своите родители во Неапол. Таа се вљубува во убавиот оперски пејач и се заколнува дека еден ден ќе се омажи за него. И Роберто не останува рамнодушен кон нејзиниот ангелски глас. И предвидува блескава иднина и ја убедува да почне да оди на часови по пеење.

  Благодарејќи на својот беспорен талент, Розана освојува стипендија за музичката школа во миланската “Скала”. Наскоро патот повторно и се вкрстува со патот на Роберто. Заедно ги освојуваат сцените на најпознатите оперски куќи во светот. Тие се неверојатен тим и во животот и покрај неговата репутација на кршач на женски срца. Нивната љубов е опсесивна, но и разорна, обележана од лаги и предавства. Но, тајните од минатото на Роберто се закануваат да испливаат на површината и да им ја затемнат среќата. Ќе успеат ли Розана и Роберто да ја зачуваат својата љубов кон музиката и еден кон друг?


 • img-book

  Реши дека нема да ги даде ни мајка си ни сестрите, што и да се случи. Му даде завет на татко си дека ќе се бори за нив до последниот здив.Во тој момент помисли дека не е сосем сигурна дали тоа беше вистински завет или беше клетва.

  Идиличниот живот на семејството Станимировиќ од корен ќе се промени кога нивното мирно банатско село ќе го зафати виорот на Втората светска војна. Таткото Јован ќе мора да го напушти семејството за да се вклучи во борбата против окупаторот, а неговата најстара ќерка Душанка ќе направи се за да ги заштити мајка си и трите помлади сестри. Во тоа ќе и помогне баба и Радојка, надалеку прочуена по своите моќи и своите напивки.

  Јелена Бачиќ Алимпиќ,една од најпопуларните српски авторки, ни раскажува една емотивна и силна приказна за неизмерната љубов, храброст и преданост. Романот “Клетва” е омаж на човечката сила и потсетување дека со упорност и истрајност може да се надминат и најголемите ужаси и страдања…


  Клетва од: 490 ден
 • img-book

  1928 година, Париз

  Најдоа едно момче, непосредно пред смртта. Го зеде едно учтиво семејство. Паметно и талентирано, момчето ужива во новиот дом но одбива да зборува за своето потекло. Додека детето се претвора во млад маж, вљубувајќи се и земајќи часови на престижниот Конзерваториумот во Париз речиси заборава на ужасите од своето минато…и ветувањето што го дал. Наскоро во Европа почнува да се буди зло кое не гарантира ничија безбедност. Бегството станува неизбежно.

  2008 година, Егеј

  Сите седум сестри за првпат се собраа на палубата на Титан, за да се збогуваат за последен пат со таинствениот татко што толку многу го сакаа. На изненадување на сите, Тате Солт избрал да ѝ ја довери тајната за нивното минато токму на загубената сестра. А сепак, по секоја откриена вистина се раќа ново прашање. Сестрите се соочуваат со идејата дека нивниот обожаван татко бил човек кој одвај го познавале. И, уште постаписувачко: дека овие долго чувани тајни можеби и понатаму носат последици за нив и денес.