Nonfiction (68)
 • img-book

  Во секој од нас постои дел што никогаш не расте – детето кое некогаш сме биле. Ова внатрешно дете нè учи да сонуваме големи соништа, ја буди радоста во нас, но знае да донесе и солзи и грижи.

  Ова е книга за сите верувања што ги има детето во нас и како тие ја обликуваат личноста која сме денес. Но во одреден момент од нашите животи сите ние треба да ги преиспитаме овие верувања и мисли и да видиме дали сè уште ни одговараат како возрасни. Дали нè прават среќни или се преголем товар?

  Оваа книга е за тој момент кога треба да одлучиме што треба да задржиме, а што да оставиме зад себе додека одиме напред во животот.


 • img-book

  Траумата не е она што ви се случува вам, туку она што се случува во вас.

  Во револуционерната книга „Митот за нормалното“ Габор Мате докажува дека нашата емоционална состојба и меѓучовечките односи се во тесна врска со здравјето и болеста. Според овој реномиран лекар, и покрај сета наша стручност и технолошкиот напредок, западната медицина сѐ уште не му пристапува на човекот како на целокупна личност, туку се сосредоточува само на болеста. Нашите лекари го занемаруваат фактот дека целата денешна култура на живеење го изложува телото на стрес, го оптоварува имунолошкиот систем и ја разнишува емоционалната рамнотежа.

  По четири децении богато клиничко искуство, Мате согледал дека она што се сфаќа како нормално е погрешно, зашто го занемарува влијанието на доживеаните негативни искуства и на стресот. Во некој момент од животот потиснатите трауми испливуваат на површина во форма на болест. Токму затоа, медицината треба да ја согледа поврзаноста на умот и телото и да прифати дека тие се цврсто испреплетени и дека нашиот целокупен систем има едно име – телоум.

  Напишана заедно со неговиот син Даниел, оваа е најамбиоциозната, можеби и најважната современа книга за здравјето. Таа е водич кон исцелувањето и претставува неодложен повик за спас на современиот човек.

  „Книга во која читателите можат да најдат засолниште и утеха во моменти на длабока лична и општествена криза, која може да послужи како компас кога ќе се изгуби ориентацијата.“

  – Естер Перел, психотерапевт, автор и водител на поткастот Од каде да почнеме?

  Габор Мате нѐ води на епско патување за да откриеме како нашата емоционална благосостојба и социјалната поврзаност (т. е. начинот на кој живееме) се тесно испреплетени со здравјето, болестите и зависностите.“

  – Бесел ван дер Колк, автор на Телото памети

  „Мудро, промислено, прецизно и креативно: интелектуално и сочувствено истражување за тоа кои сме и кои можеме да станеме. Битно четиво за секој човек.“

  – Тара Вестовер, авторка на Образована


 • img-book

  Ќе мораме да си подадеме рака меѓу себе и со цврст и јасен чекор да зачекориме кон иднината.Сега ќе знаеме каде одиме. Со љубов и соработка да откриваме нови хоризонти, нови перспективи што ќе му бидат корисни на човештвото.


 • img-book

  Постојат три вида книги:

  книги за забава,

  книги за учење и

  книги за лична промена.

  Читајќи ја оваа книга, ќе дознаете на кој вид таа припаѓа.

  „Животот е убав ако се знае како да се живее“ е дело

  кое говори за човечките и животните судбини

  кои, како што ќе се уверите, можат да се

  менуваат без ограничувања, но само ако се знае

  како да се живее животот.

  Во секоја од петте приказни можете да

  препознате дел од себе и од својата душа, за на

  крајот да почувствувате како нејзините посебни

  делови одново се спојуваат во

  една смислена целина.


 • img-book

  Животот е борба. А колку потешка е борбата толку послатки се плодовите, толку посладок е животот.

   

   

  Ниту еден живот не е обичен, но некои животни приказни имаат малку понеобичен тек. Таков е животот на еден човек кој доживеа многу и пропатува на најразлични места во светот запознавајќи многу луѓе, но запознавајќи се и себеси… И тогаш реши стварноста што ја живее, а која и ти ја живееш, да ја запише на картони. Веројатно веќе знаеш за кого зборуваме. Е па, Кристијан е многу повеќе од Човекот со картоните.

   

  Запознај го одблизу и ѕирни колку „Живот“ се крие во неговата енергија. Да, многупати нè насмеал, но сега е време да дознаеме што се крие зад неговата насмевка. Зашто насмевките не кријат секогаш среќа. Понекогаш таму има и разбранувано море. Убавината е да научиш да пловиш и по него. Кристијан нека биде капетанот, а бродот, драги гледачу на животниот филм на Бомбакис, е токму оваа книга што ја држиш во рацете.

   

  П. С. Внимавај при пловењето, понекогаш е тешко да се одржува рамнотежата кога едната страна на морето те смее, а другата те расплакува.


  Живот од: 300 ден
 • img-book

  За да се гледа не се потребни ни философија ни учител. Никој не мора да ви каже како да гледате. Едноставно гледате.

  Нашиот свет е полн со насилство и страдање и потребна му е промена. Но како таа да се постигне? Кришнамурти нè поттикува активно да (се) истражуваме и да излеземе од стапицата на познатото за да можеме да постигнеме промена во себе, а со тоа и промена во мислењето и однесувањето на целото човештво.

  Што е освестеноста и како да се постигне, во што е суштината на човековата потрага, што е љубовта, зошто се плашиме од смртта, зошто страдаме и зошто нашиот ум е несреќен?… се само дел од поважните теми што ги обработува Кришнамурти покажувајќи како луѓето можат радикално и брзо да се ослободат од тиранијата на очекуваното, без разлика на својата припадност. Големиот учител ни нуди изобилна духовна ризница од која читателот ќе црпи со задоволство и благодат.

  „Кришнамурти ми изврши длабоко влијание и ми помогна да ги надминам самонаметнатите ограничувања на мојата слобода.“

  Дипак Чопра

  „Еден од најголемите мислители на сите времиња.“

  Далај-лама


 • img-book

  „Оваа книга е малечок алат, инструмент кој можете да го користите на ваш начин. Алатот, се разбира, не работи сам по себе. Тој мора да се користи за да биде корисен, и мора да се научи како да се користи. Овој ’драматуршки‘ инструмент нема да напише драми за вас, но може да ви помогне вие да напишете драми. Алатот е едноставен, но тој се користи за создавање сложена магија.“


 • img-book

  Смела, предизвикувачка и многу длабока книга.

  Патот на супериорниот маж од Дејвид Деида, светски познат гуру за личен развој и духовна сексуалност, е практичен водич за живеење машки живот со интегритет, автентичност и слобода, во сите области од животот – кариера, хоби, пријателство, интимност, љубов, секс.

  Преведен на над 20 јазици, овој бестселер на Деида е длабок и возбудлив водич за патот на самоуверениот маж кој е подготвен да се усовршува надминувајќи ги пречките и да си поставува нови цели живеејќи во хармонија со себе и со светот. А среќната врска со саканата жена е многу значаен дел од тој пат. Ефикасните, несекојдневни и на многу начини револуционерни совети и телесни практики од Деида се однесуваат на сите аспекти на заедничкиот живот: од решавање на секојдневните прашања до способноста да се дава и да се прима највисоко задоволство во сексот.

  „Патот на супериорниот маж поставува предизвик пред сите мажи да ја исполнат својата вистинска цел и да бидат автентично мажествени. Искористете ја можноста со оваа книга во раката.“

  Тони Робинс

  „Оваа книга ќе навреди и разгневи некои луѓе, ќе инспирира и тестира други, но ќе ги предизвика буквално сите…“

  Кен Вилбер


 • img-book

  Повик за сопствена револуција

  „Умешност на лутината“ нè води на мало патување во лутината… Ова чувство е корен на многу наши дисфункционалности, незадоволства, несигурности, ама и учител и извор на нашата лична моќ.

  Малку по малку, разбирливо и преку примери, книгата ни открива слој по слој од лутината. Што правиме со својата лутина? Зошто го правиме? Свесно ли избираме како ќе ја покажеме или ќе ја скриеме? Како тоа влијае на нашиот живот? На нашата самодоверба? На нашите лични односи? И, конечно, што можеме да преземеме околу тоа? На крајот, сфаќаме дека патувањето со „Умешност на лутината“ било патување во самите нас.

  Доц. Мирјана Јовановска Стојановска, психолог/психотерапевт

  Книга-амалгам за лутината – водич за трансформација

  Водичот „Умешност на лутината“ е како амалгам од повеќе книги, па му го дава на читателот, без да губи многу време, она најпотребното што би го извлекол за себе од сите тие книги заедно… ретко дело наменето за пошироката читателска публика, а сепак според својата содржина не спаѓа во класичната комерцијална литература меѓу книгите за самопомош.

  М-р Дора Попова Узуновски, психолог/психотерапевт


 • img-book

  Како да станете најдобра верзија за себе? Преку вистинската книга за себеспознавање! Авторката ја анализира човековата посебност врз основа на неговите ставови, емоции, чувства, желби и со едноставен јазик ни објаснува дека мораме секојдневно да бидеме благодарни за малите нешта во животот, бидејќи единствено така ќе ги почувствуваме позитивната промена и задоволството. Во седумте поглавја на книгата, Коваржик ги вклучува и своите лични искуства. Овие автобиографски моменти се во функција да го појаснат целиот процес. Aвторката со сопствен пример ни покажува дека може да се живее животот од соништата.

  Прочитај и откриј се себеси – осмели се да ги оствариш своите желби и соништа!

  „Сте се запрашале ли некогаш дали постои нешто повеќе од самиот живот? Истото го правела и Лидија Коваржик. Таа била токму таму каде што сте денес. Барала одговори, траги и алатки за да го подигне својот живот на повисоко ниво. Направете си голема услуга и прочитајте ја оваа книга. Лидија е тренерот кој ви треба токму сега.“

  Инге Рок, основачка на Академијата „Инге Рок“

  „Да се научи да се прифати сопственото постоење како едно ’Да‘ упатено за својата среќа; да се усвои сопствениот живот како уникатна можност за личен развој што води кон себеисполнување; а со сето тоа надградување и ’дотерување‘ за живот да му се изрази на битието едно ’Благодарам‘ како резултат на човековата зрелост. Тоа е животната филозофија преточена во книгата на Лидија Коваржик.“

  Лордан Зафрановиќ, филмски режисер и сценограф

  „Да бидеме како децата. Оваа навидум едноставна идеја, но со голема енергија и со длабок дострел одекнува во книгата на Лидија Коваржик. Поврзува често неочекувани контексти и ги вдахнува читателите да го осознаат своето битие – не само во интелектуална смисла, туку многу практично, на конкретни примери. Како секој од нас може да живее исполнет живот и да им користи на другите. На своите мисии низ сите краишта на светот, повеќепати имав можност да увидам дека ни се враќа она што симболично сме го ’пуштиле низ вода‘. Книгава што ја држите в раце е уживање. Не го оптоварува читателот со теориска мудрост, туку во секоја реченица дава надеж, леснотија и желба за живот. Да се живее со полн здив, да се живее смислено. Благодарна сум што настанало ова дело, а верувам дека тоа ќе си го пронајде патот до срцата на читателите.“

  Павла Гомба, извршна директорка на УНИЦЕФ во Чешката Република


 • img-book

  Кога самите не сме способни да му кажеме „не“ на стресот, телото зборува место нас. А кога телото ни зборува, треба да го слушаме.

  Може ли човек буквално да умре од осаменост? Дали постои „рак-личност“? Зошто и како се појавуваат артритис, дијабетес, срцеви заболувања, мултиплекс склероза… и дали можат да се излечат?

  Врз основа на научните истражувања и своето повеќедецениско искуство, д-р Мате дава одговори на многу важни прашања за ефектот на телоумот врз здравјето и улогата што стресот и индивидуалната емоционална структура ја имаат во многу болести. „Целта на оваа книга е да го опише влијанието на стресот врз здравјето. Тој е толку длабоко скриен и сраснат со нас што го чувствуваме како дел од себе. Се обидуваме да го разбереме телото одвојувајќи го од умот, но тоа е голема предрасуда“, вели д-р Мате.

  „Кога телото вели не“ изобилува со животни приказни на многу пациенти. Таа е откровение што придонесува за трансформативни сознанија за тоа дека болеста е начин на кој телото му кажува „не“ на она што умот не може да го признае.

  „Габор Мате вешто ги обединува последните достигнувања во биомедицината со личните приказни на пациентите овозможувајќи ни длабок увид во тоа како искуствата го обликуваат нашето здравје и однесување. Книга што мора да се прочита.“

  Брус Липтон, автор на „Биологија на верувањето“

  „Ова е мошне важна книга, и за докторите и за обичните луѓе. Во секој случај спасува животи.“

  Питер Левин, доктор по трауматски стрес


 • img-book

  Делото „Лисица“ од првата дама на ексјугословенската книжевност, Дубравка Угрешиќ, е роман, автобиографија, патопис – и многу повеќе од тоа. Авторката на духовит начин се пресметува со современата книжевна сцена и со глобалните трендови, патувајќи, литерарно и физички, од Јапонија преку многу руски класици до американските авантури на Набоков, или пак до бесмисленото претставување на книгата во денешниот свет.

  Што е книжевноста денес, која е нејзината улога и, уште поважно, која е улогата на писателот, дали е тој само кловн што патува низ светот, дали воопшто е возможно сè уште да се раскажуваат приказни, дали е возможно само така да се создаде роман и да се измисли приказна, како и кој има контрола над текстот, авторот или самата приказна – сите овие прашања ги поставува „Лисица“.

  Без нималку патетика, преполна со фин хумор, со суптилна иронија, со книжевни и теориски референции, „Лисица“ е посвета на писателите и на пишувањето, на оние важните, неодминливите, на оние чии приказни го менуваат читателот. Такви приказни може да создаде само исклучителен раскажувач, а таква раскажувачка без сомнение е токму Дубравка Угрешиќ.


  Лисица од: 350 ден
 • img-book

  „Тврдина“ е еден од двата класици на великанот на светскиот роман во дваесеттиот век, Меша Селимовиќ.

  По огромниот успех што го доживува со „Дервишот и смртта“, романот што денес претставува симбол за неговото име, Селимовиќ во 1970 година го објавува „Тврдина“, кој на некој начин претставува роман близнак, огледален роман на „Дервишот и смртта“.

  За ова свое дело Селимовиќ ќе истакне: „Тврдината е еден поширок симбол. Тоа е сè што ги одвојува луѓето: религијата, нациите, државите, убедувањата, предрасудите, сè во што се затвора поединецот и заедницата кон другиот. Во однос на книгата ’Дервишот и смртта‘, каде што е дадена димензија на омраза и страсти, во ’Тврдина‘ сакав да го покажам излезот од таа затвореност во која луѓето живеат одамна, па и денес. Може ли да се излезе од тврдината и од тврдините, можат ли луѓето поинаку да разговараат меѓу себе освен преку пушкарниците? Мојот главен јунак ги има сите услови да биде огорчен и затворен во себе и тој сепак се обидува да најде пат до другите луѓе. За него е неприфатлив каков било друг пат освен патот на љубовта.“


  Тврдина од: 450 ден
 • img-book

  Омилената ѕвезда од „Пријатели“ нè носи зад сцената на хит-серијата и на неговата борба со порокот во овие искрени, забавни и разоткривачки мемоари што испраќаат моќна порака за надеж и упорност.

  „Здраво, се викам Метју, иако можеби ме знаете и по друго име. Пријателите ме викаат Мети. И требаше да сум мртов.“

  Вака започнува приказната на познатиот актер, која води од детските амбиции за слава сè до зависноста и закрепнувањето од неа. Тој нè запознава со: петгодишниот Метју, кој патувал од Монтреал до Лос Анџелес, врвејќи ја траекторијата помеѓу неговите разделени родители; со четиринаесетгодишниот Метју, кој веќе бил познат во цела Канада; и со дваесет и четиригодишниот Метју, кој ја зграбил посакуваната улога како водечки член на актерската екипа од пилот-серијата која првично била наречена „Пријатели како нас“.

  Во извонредната приказна што само тој може да ја раскаже, Метју Пери го открива растуреното семејство во кое израснал, желбата да биде препознаен, и празнината што не можела да се пополни дури и кога неговите најголеми соништа биле остварени. Исто така, тој детално ги опишува мирот што го нашол во трезвеноста и чувството додека траела сеприсутноста на „Пријатели“, споделувајќи приказни за колегите од серијата, но и за други ѕвезди што ги запознал по тој пат. Искрен, самосвесен, и со хуморот како заштитен знак, Пери сликовито ја прикажува својата доживотна битка со пороците и како тие се родиле и покрај тоа што навидум имал сè.

  „Пријатели, љубовници и големото ужасно нешто“ сe незаборавни мемоари кои се и интимни и ни ги отвораат очите, како подадена рака за секој што води некоја битка. Непоколебливо искрена, трогателна и бурно смешна, ова е книгата што фановите долго ја очекуваа.


 • img-book

  Ако барате книга што содржи совети и строги техники што ги користат петте најуспешни луѓе на планетава, тогаш оваа книга не е за тебе. Оваа книга е за секој човек. Особено за младите жени. Тара Шустер e обична девојка, дезориентирана душа, која, исто како тебе, решила да си го среди животот. Таа не нуди решенија како во секоја втора книга за самопомош напишана по шаблон и книги на кои веќе никој не им ни верува.

  Едно утро, Тара се разбудила мамурна и решила да се соочи со вистината и да стави точка на својот несреден живот. Вистината е тука речиси цело време, само што ние ја забележуваме или не обрнуваме доволно внимание на неа. Ако сакаш да си го средиш животот, потребни ти се само неколку трикови, многу искреност и малку доследност. Препуштете ги крајностите на оние што живеат екстремни животи.

  „Книга што би сакала да ја имав покрај себе кога имав дваесет години.“ – Анџелика Хјустон

  „Во своето интересно автобиографско дело, Тара Шустер, отворено пишува како од фазата на лечење самата себе успеала да ја поврати контролата над својот живот. Исполнет со бисери на мудроста овој дневник е вистински погодок.“ – Паблишер викли

  „Тара Шустер не само што дава неверојатно конкретни, корисни совети, туку со читателите дели живописни приказни благодарение на кои имате впечаток дека не сте толку осамени на овој свет“ – Њујорк магазин