Најново од Сакам Книги (223)
 • img-book

  Конфликтот помеѓу мене и Вестон Локвуд започна на олтарот. Само што, никој од нас не присуствуваше на свадбата, заветите беа дадени декади пред ние двајцата да се родиме.

  Нашите дедовци биле најдобри пријатели и бизнис партнери, сѐ до свадбата на дедо ми – кога неговата несудена невеста соопштила дека не може да се омажи за него, бидејќи била вљубена и во дедото на Вестон.

  Двајцата мажи со години војувале за Грејс, која пак истовремено била нивната трета бизнис партнерка. Но на крајот, ниеден од нив не успеал да ѝ го украде срцето од другиот. Па така секој од нив си фатил на своја страна. Нашите дедовци се ожениле за други жени, а двајцата мажи станале најголемите бизнис ривали во историјата. Нашите татковци ја продолжиле семејната традиција на војување. Потоа ја продолживме и јас и Вестон.

  Но со смртта на жената со која започнало сѐ, нашите дедовци неочекувано станаа сопственици на еден од највредните хотели во светот и јас заглавив со човекот кој сум родена да го мразам. И не е проблем да го мразам, па нашите семејства си вадат очи цел живот. Има само еден малечок проблем. Секојпат кога јас и Вестон се караме, некако завршуваме во кревет.


 • Попуст!
  img-book

  Колин дава сѐ од себе за максимално да ја искористи добиената втора шанса. На 28 години, фокусиран е строго на чекорење по вистинскиот пат – учи за да стане наставник, посветено вежба во вежбалница секој ден и ги избегнува сите места и луѓе кои биле крајно деструктивни во неговиот живот претходно. Ако нешто не му треба во оваа фаза, тоа е сериозна врска. Но кога случајно ја сретнува Марија Санчез една врнежлива вечер во Северна Каролина, неговите планови ќе се разнишаат до степен што ќе ги протресе дури и темелите на неговиот внимателно структуриран живот. А пак за Марија, вредна адвокатка и ќерка на имигранти од Мексико, Колин е предизвик за сѐ што сметала дека знае за себе и за иднината, некој кој ќе ја натера да се запраша што навистина ја усреќува.

  Меѓутоа, пред да добијат шанса да замислат како би можел да им изгледа заедничкиот живот, почнуваат да се појавуваат злокобни потсетници на настани од минатото на Марија. И кога опасноста почнува да ја демне на секој чекор, судбината ги тестира двајцата на страшни начини. Дали демоните од минатото ќе го уништат она меѓу нив или љубовта ќе ги штити дури и во најмрачниот час?

  Види ме е приказна за опсесија, нови шанси и љубов која ги покорува сите очекувања, потсетувајќи нѐ дека судбината често лежи токму во нашите раце.


  Види ме од: Николас Спаркс 590 ден443 ден
 • img-book

  Вистинска животна приказна. Драматична, потресна, вечна.

  Таа има шеснаесет години. Се вика Луна, најубавата Еврејка во градот. Такец има осумнаесет години. Но љубов за цел живот, за навек.
  Двајца млади се засакуваат, лудо, искрено… вечно. Но што со предрасудите, различностите? Исконски нож кој отсекогаш ги сечел ваквите врски, посилен дури и од најсилната љубов. И што кога бесмисленоста на војната алчно ќе ги проголта невините, недолжните? Ќе остане празнина, молк, тага, болка.

  Такец и во својата деведесет и трета година од животот безмерно ќе тагува по љубената Луна. Но ниеден јунак од оваа сага не е повеќе жив.
  Само авторот на романот, единствениот жив сведок за страдањата на својот татко Такец, ќе му го подари на човештвото, татковото претсмртно завештание како аманет со порака дека единствено љубовта останува вечна… исто како уметноста. А Луна и малечката Сара чии животи прерано се стопија во гасните комори на Треблинка и од оној свет порачуваат:
  Лудилото на војната никогаш да не се повтори…


 • Попуст!
  img-book

  Уникатна едиција за нај, најмалите…

  Сензорните црно-бели книги се специјално изработени за новороденчиња и бебиња. Содржат едноставни црно-бели илустрации со остри линии и контури, кои имаат способност да го зграпчат вниманието на бебето. Остриот контраст им олеснува на бебињата да се фокусираат и да ги следат сликите. Првите неколку месеци од животот на бебињата се од суштинско значење за развојот на нивниот вид. Новороденчињата се раѓаат со неразвиен вид, но нивната способност за перцепција на светот околу нив и за процесирање на визуелните информации брзо се подобрува во текот на следните неколку месеци. Докажано е дека сликите со висок контраст, особено црно-белите слики, се навистина ефикасни за привлекување на вниманието на бебето и развој на визуелниот систем.

  – го стимулираат визуелниот кортекс, помагајќи им на бебињата да остварат нервни врски неопходни за визуелна перцепција и внимание.
  – раната визуелна стимулација е од клучно значење за нивниот когнитивен развој.
  – визуелна стимулација на фокус кој помага за развивање на вештините за концентрирање и набљудување.
  – одлична можност на родителите да развијат рана и значајна врска со своето дете. Заедничките моменти поттикнуваат воспоставување на подлабока емоционална врска и го поддржуваат развојот и растот на детето во општеството.
  – можност за рана едукација со откривање на едноставни форми, шеми, животни, предмети, која ќе биде основа за иден развој на способноста за говор и учење.

  Бројни студии од областа на детската психологија и невронауката ја поддржуваат ефикасноста на црно-белите визуелни стимули кај бебињата. Истражувањата укажуваат дека овие облици и фигури најсилно се врежуваат во ретината на бебето, која праќа посилни сигнали до мозокот. Овие сигнали значат побрз раст на мозокот и побрз развој на видот. Сите докази укажуваат дека овие книги имаат позитивно влијание врз визуелниот и когнитивниот развој во првите неколку месеци.


 • Попуст!
  img-book

  Уникатна едиција за нај, најмалите…

  Сензорните црно-бели книги се специјално изработени за новороденчиња и бебиња. Содржат едноставни црно-бели илустрации со остри линии и контури, кои имаат способност да го зграпчат вниманието на бебето. Остриот контраст им олеснува на бебињата да се фокусираат и да ги следат сликите. Првите неколку месеци од животот на бебињата се од суштинско значење за развојот на нивниот вид. Новороденчињата се раѓаат со неразвиен вид, но нивната способност за перцепција на светот околу нив и за процесирање на визуелните информации брзо се подобрува во текот на следните неколку месеци. Докажано е дека сликите со висок контраст, особено црно-белите слики, се навистина ефикасни за привлекување на вниманието на бебето и развој на визуелниот систем.

  – го стимулираат визуелниот кортекс, помагајќи им на бебињата да остварат нервни врски неопходни за визуелна перцепција и внимание.
  – раната визуелна стимулација е од клучно значење за нивниот когнитивен развој.
  – визуелна стимулација на фокус кој помага за развивање на вештините за концентрирање и набљудување.
  – одлична можност на родителите да развијат рана и значајна врска со своето дете. Заедничките моменти поттикнуваат воспоставување на подлабока емоционална врска и го поддржуваат развојот и растот на детето во општеството.
  – можност за рана едукација со откривање на едноставни форми, шеми, животни, предмети, која ќе биде основа за иден развој на способноста за говор и учење.

  Бројни студии од областа на детската психологија и невронауката ја поддржуваат ефикасноста на црно-белите визуелни стимули кај бебињата. Истражувањата укажуваат дека овие облици и фигури најсилно се врежуваат во ретината на бебето, која праќа посилни сигнали до мозокот. Овие сигнали значат побрз раст на мозокот и побрз развој на видот. Сите докази укажуваат дека овие книги имаат позитивно влијание врз визуелниот и когнитивниот развој во првите неколку месеци.


 • Попуст!
  img-book

  Колкава е цената што жените секојдневно ја плаќаат за лагите што ги премолчуваат? Што ќе се случи кога нивните избраници ќе посакаат нов живот, кој ќе биде херојот, а кој жртвата?

  Четири жени, кои само навидум го живеат идеалниот живот, со години ги кријат темните тајни зад фасадите на своите среќни бракови во Њујорк, сѐ до мигот кога бракот на Елен ќе се распадне и со тоа сите вистини ќе излезат на виделина. Во светот на моќта и парите, улогите се менуваат многу брзо. Што се крие зад маските на нејзиниот сопруг и на нејзините пријатели? Што е вистинско, а што е само лага? Ќе успее ли Елен да се избори со сите предизвици и да најде излез од својата темнина?

  Овој роман ќе ве натера да си поставите многу прашања, да го преиспитате својот живот. Секоја страница открива нови пресврти и ве носи уште подлабоко во лавиринтот на неизвесноста. Истражувајќи го она што е скриено меѓу световите на илузиите и реалноста, романот „Зад маските“ ве води на патешествие од безброј емоции.

  Во оваа мистериозна и збунувачка приказна за љубовта, семејството, правдата, пријателството и за издржливоста, авторката Ксенија Николова ги обелоденува темните тајни и скриените рани на своите главни хероини, како и трнливиот пат до нивното самооткривање.

   

   


 • img-book

  За Роузи не постои ништо поромантично од тоа да се омажи со љубениот на БожиЌ. Но нејзиното семејство не го дели нејзиниот ентузијазам.

  Меги е во шок! Нејзината најмлада ќерка одлучила да се омажи за Божиќ. И тоа на само дваесет и две години! Дали на таа возраст човек е подготвен да се врзе за цел живот? И таа самата се омажи за Ник на тие години, па еве ги сега, веќе шест месеци живеат одвоено и се разведуваат. Сепак, за да не ги расипат празниците и венчавката, одлучуваат да се преправаат дека се сè уште вљубени еден во друг. Дали таквата блискост и зимската идила ќе им донесат втора шанса?
  На постарата сестра Кејти воопшто не ѝ е по ќеф што мора да го прелета Атлантскиот Океан само за да ѝ биде старосватица на сестра ѝ, но нема избор – мора да ѝ ги отвори очите пред да биде предоцна! Смета дека импулсивната, слатка Роузи прави грешка и решена е да ја спречи. Кога само згодниот кум, Џордан, би престанал да ѝ се меша во плановите…

  Како што наближува датумот на венчавката, Роузи станува сè повознемирена. Дали е нетрпелива или се предомислува? Гостите полека пристигнуваат и реалноста почнува да ја притиска. Повеќе не може да го занемарува прашањето што подолго време ја мачи – дали прави грешка што ќе се омажи со човек кој го познава одвај неколку недели?

  Овој Божиќ ќе биде незаборавен за семејството Вајт.


 • Попуст!
  img-book

  За некои борби вреди да се живее…

  Мојата животна приказна: сексуалното и менталното злоупотребување во детството и младоста, борбата со ракот и преживување на траумите.

  „Безсловен“ е автобиографско писание, вклопено во рамка на сирова искреност. Една тегобна реална слика, насликана со скрб, крв и солзи. Со делото авторот се обидува да се исцели себеси, но и да помогне на сите оние кои го преживеале истото и сè уште се борат во сенките на четириѕидовниот затвор на својот ум.

  Испреплетените приказни низ годините делуваат како исткаени моменти, кои како да не припаѓаат тука, на Балканот. Една разнобојна таписерија, која започнува во 2019 година кога авторот дознава дека има канцер. Канцерот е како еден катализатор за да може како од Пандорина кутија да се излеат сите болки, тајни и трауми од минатото. Поточно шест трауми и големи лузни од минатото, сокриени во шест сандаци: менталното и физичкото злоупотребување од страна на негувателките од градинка и од сопствените баба и дедо, кои со жилети му го сечеле јазикот, злоупотребување од страна на таткото алкохоличар, сексуалното злоупотребување од 8 до 10 години од страна на сосед, што впрочем е и најголемата траума во делото и околу кое се прилепуваат сите останати, и врсничкото физичко и ментално насилство (булинг) во основното и средното образование.

  Време е и на овие наши простори да за’рти дело кое ќе изникне и ќе се издигне над сите табуа кои нè чувале под стеги; да се зборува за сите овие нешта (особено за сексуалното злоупотребување), за да може некое дете, некоја возрасна личност, некоја социјална група, да се излечи. Делото е еден вид на водич како да се адресираат траумите кои ги чуваме сите; совети дека е сосем во ред да се разговара за тоа, бидејќи преку зборувањето и откривањето, ние се лечиме.

   


  БЕЗСЛОВЕН од: Кирил Ангелов 390 ден312 ден
 • Попуст!
  img-book

  Коки е прилично затворен тип, кој веќе 10 години живее во Њујорк, без да се врати во татковината. Да, можеби е малку осамен, но животот таму му е убав има девојка која ја сака, одлична работа, стан и веќе е навикнат на рутината.

  Кога неговиот најдобар другар Мики, последен од големото друштво во Скопје, решава да се жени, го бара токму него за кум. Коки не е воодушевен од идејата, особено затоа што токму во тој момент на работа лансираат многу важна апликација за голем клиент и не смее да ризикува, но Мики успева да го убеди, ветувајќи му дека сѐ ќе биде многу брзо, а свадбата мала и без никакви церемонии. Во бурниот професионален живот во Њујорк, Коки едвај успева да земе три слободни дена, иако планира да работи на апликацијата во текот на целото патување. Но не е свесен што го чека во градот кој е многу променет од неговото заминување, во истиот стан од детството и младоста, со семејството и лудото друштво, македонските необични адети и низа други компликации додека се обидува да го реши главниот проблем на апликацијата.

  Растргнат помеѓу минатото и сегашноста, девојката во Њујорк и убавите скопски девојки, Коки само се обидува да го заврши патувањето без дополнителни проблеми, но тие некако упорно го следат, без оглед на тоа колку се труди да ги избегне.


  КУМ од: Саша Богдан 300 ден240 ден
 • Попуст!
  img-book

  Студентката на медицински факултет Ејми Бренер треба да ја помине ноќта во заклучен психијатриски оддел.

  Ејми е преплашена од ноќните смени во Одделот Д, одделот каде што се чуваат пациентите со ментални нарушувања. Постојат многу специфични причини што таа никогаш не сака да ја работи ноќната смена во тој оддел. Причини коишто никој не смее да ги дознае.

  Како што часовите минуваат, така Ејми станува сѐ поубедена дека нешто ужасно се случува во тие строго обезбедени и изолирани ѕидови. Кога пациенти и вработени почнуваат да исчезнуваат без трага, станува повеќе од јасно дека сите во одделот се во смртна опасност.

  Најголемиот кошмар на Ејми е да ја помине ноќта во Одделот Д. А сега можеби и никогаш нема да може да побегне од таму.


  Оддел Д од: Фрида МекФаден 520 ден364 ден
 • Попуст!
  img-book

  Ви го претставуваме нашиот ексклузивен споменар „Здраво, бебе (Првите години од твојот живот)“ – совршен чувар на сите ваши скапоцени спомени, почнувајќи од бременоста па сѐ до петтата година од животот на вашето дете. Зачувајте го најубавото патување во вашиот живот на прекрасните колоритни страници, полни со емоции и љубов; првите фотографии од вашето бебе безбедно вгнездени помеѓу елегантно дизајнираните тврди корици со премиум лен платно, кое дава безвременска убавина каква што ѝ прилега на најбезвременската и најбескрајната љубов која постои: љубовта кон вашето дете.

  Достапна со корици со три различни дизајни за сечиј вкус, Радосницата Здраво, бебе! е најубавиот подарок што можете да си го подарите себеси или пак на саканите кои очекуваат бебе – подарок кој останува за цел живот и за идни генерации. Подарок во кој секоја страница раскажува една прекрасна животна приказна и со години ќе ве навраќа на едно од најубавите времиња во вашиот живот!


 • Попуст!
  img-book

  Ви го претставуваме нашиот ексклузивен споменар „Здраво, бебе (Првите години од твојот живот)“ – совршен чувар на сите ваши скапоцени спомени, почнувајќи од бременоста па сѐ до петтата година од животот на вашето дете. Зачувајте го најубавото патување во вашиот живот на прекрасните колоритни страници, полни со емоции и љубов; првите фотографии од вашето бебе безбедно вгнездени помеѓу елегантно дизајнираните тврди корици со премиум лен платно, кое дава безвременска убавина каква што ѝ прилега на најбезвременската и најбескрајната љубов која постои: љубовта кон вашето дете.

  Достапна со корици со три различни дизајни за сечиј вкус, Радосницата Здраво, бебе! е најубавиот подарок што можете да си го подарите себеси или пак на саканите кои очекуваат бебе – подарок кој останува за цел живот и за идни генерации. Подарок во кој секоја страница раскажува една прекрасна животна приказна и со години ќе ве навраќа на едно од најубавите времиња во вашиот живот!


 • Попуст!
  img-book

  Ви го претставуваме нашиот ексклузивен споменар „Здраво, бебе (Првите години од твојот живот)“ – совршен чувар на сите ваши скапоцени спомени, почнувајќи од бременоста па сѐ до петтата година од животот на вашето дете. Зачувајте го најубавото патување во вашиот живот на прекрасните колоритни страници, полни со емоции и љубов; првите фотографии од вашето бебе безбедно вгнездени помеѓу елегантно дизајнираните тврди корици со премиум лен платно, кое дава безвременска убавина каква што ѝ прилега на најбезвременската и најбескрајната љубов која постои: љубовта кон вашето дете.

  Достапна со корици со три различни дизајни за сечиј вкус, Радосницата Здраво, бебе! е најубавиот подарок што можете да си го подарите себеси или пак на саканите кои очекуваат бебе – подарок кој останува за цел живот и за идни генерации. Подарок во кој секоја страница раскажува една прекрасна животна приказна и со години ќе ве навраќа на едно од најубавите времиња во вашиот живот!


 • img-book

  Се запознавме на венчавката на мојата најдобра пријателка. Кришум се погледнувавме цела вечер – не можевме да ја порекнеме силната привлечност што искреше меѓу нас. Јас го фатив бидермаерот, тој жартиерот. Почитувајќи го свадбениот обичај, танцувавме заедно. Припиени еден до друг, ми предложи да ѝ се препуштиме на страста. Неговите перверзни зборови требаше да ме згрозат, но поради некоја луда причина, го имаа токму спротивниот ефект.
  Завршивме во мојата хотелска соба. Следното утро заминав за Њујорк, давајќи му погрешен број.
  Често мислев на него, но по последната врска се заколнав дека нема да се гледам со згодни и вообразени момци. Кога по една година се сретнавме кај заеднички пријатели, огнот меѓу нас воопшто не беше стивнат. Ми го побара вистинскиот број, па му го оставив бројот на мајка ми, која умее да го исплаши секој маж со приказни за брак и деца.
  Мислев дека се спасив, но следната недела се појави кај мајка ми за семејната вечера. Будалестиот, прекрасен маж прифатил двомесечна работа само за да биде поблиску до мене. Ми предложи да го поминеме времето испреплетени под чаршафите.
  Осум недели поминати во неверојатен секс без обврски? Немав што да изгубам. Барем така си мислев.

  Но знаете како велат – и најдобро смислените планови можат да се изјаловат.


 • Попуст!
  img-book

  Еден нов брачен пар е во потрага по куќата од нивните соништа. Но кога го посетуваат големиот и изолиран имот кој некогаш ѝ припаѓал на докторката Адриен Хејл, позната психијатарка која исчезнала без трага пред четири години, опасна снежна бура ги заробува на имотот… и не остава простор за заминување оттаму додека не заврши.

  Барајќи некоја книга за да се занимава додека веењето не стивне, Триша случајно пронаоѓа една тајна соба. Соба каде има аудио записи од секој можен пациент кој доктор Хејл некогаш го интервјуирала. Додека ги слуша касетите, Триша открива ужасна низа настани кои всушност воделе до мистериозното исчезнување на доктор Хејл.

  Триша ги слуша касетите една по друга, до доцна ноќе. И со секоја следна касета, уште по едно делче од шокантната сложувалка си доаѓа на свое место, а пајажината од лаги на психијатарката полека се отплеткува. И тогаш Триша стига до последната касета. А таму лежи целата грозоморна вистина.


 • Попуст!
  img-book

  (Серијал TWISTED #2)

  Сериозниот, арогантен и секогаш намуртен елитен телохранител Рис Ларсен има две правила: прво, да ги заштити своите клиенти по секоја цена и второ, да не се вплеткува емотивно, никогаш. И никогаш претходно не бил во искушение да ги прекрши тие правила… сѐ додека не ја запознае неа.

  Бриџет фон Ашеберг. Принцеза тврдоглава подеднакво како него, со скриен оган кој ги претвора неговите правила во пепел. Ден по ден, чекор по чекор, ги руши неговите одбранбени ѕидови и го соочува со вистината што повеќе не може да се одрекува: има дадено заклетва дека ќе ја штити, но сака само да ја уништи. Да ја земе. Бидејќи таа е негова. Негова принцеза. Неговото забрането овошје. Секоја негова фантазија.
  Принцезата сонува за слобода да живее и да љуби човек по свој избор. Но наеднаш е соочена со политички брак и трон кој никогаш не го ни посакувала. Затоа не смее да копнее по човекот кој не може да го има. Нејзиниот телохранител. Нејзиниот заштитник. Оној кој ќе ја уништи. Нивната љубов, неочекувана и забранета, може да уништи кралство… и да ги осуди на пропаст двајцата.

  Изопачени игри од: Ана Хуанг 470 ден329 ден