Детски книги (328)
 • img-book

  Квизот содржи табла со бои и форми и ротирачки стрелки за избор на жетон со добиената боја или форма, жетони со различни бои и форми и 12 картички со задачи. Играчите најпрво ги вртат сите картички надолу, а потоа секој од нив извлекува по една картичка на којшто е фигурата што треба да ја направи. Играчот ја завртува или стрелката со форми или со бои, и на тој начин определува што може да извлече од она што му е потребно да направи фигура со картичките.


 • img-book

  Зошто Сани и Стела сакаат да дојде ноќта?

  Зашто се собирачи на ѕвезди! А зошто? „А зошто?“ е бескрајна игра на прашања. Колку повеќе „А зошто?“, толку повеќе одговори. Да ги одговориме и да ги запишеме сите љубопитни прашања! А зошто? Затоа што со секое „А зошто?“ стануваме собирачи на знаења.


  А ЗОШТО? од: 200 ден
 • img-book

  О не, Макс Крамбли повторно се најде во незгода. Вториот дел од серијалот за вашиот омилен палавко.


 • img-book

  МАКС КРАМБЛИ ЌЕ СЕ СООЧИ СО најстрашното место каде што некогаш бил: основното училиште „Саут Риџ“.
  Има многу одлични работи во новото училиште, но има и еден голем проблем – Даг, училишниот силеџија, чие хоби е да го затвора Макс во неговото шкафче. Кога само Макс би можел да биде како херојот во неговиот омилен стрип. За жал, необичната, речиси натчовечка способност на Макс да намириса пица на оддалеченост од еден блок не може да спаси нечиј живот или да ги победи лошите момци.
  Но, тоа не значи дека Макс нема да го стори сѐ што може за да биде херој каков што му е потребен на неговото училиште!!


 • img-book

  Писателот за деца и млади со своите стотина објавени книги наменети за нив, авторот на десетина книги за возрасните читатели, хумористот и сатиричар Александар Кујунџиски продолжува со потрагата по нови творечки хоризонти (и вертикали!) по планетата Земја; и не само по неа…

  Неговата јубилејна 120-та книга, публикувана во 70-тата година од животот на авторот, под наслов „Кој сака да биде космонаут?“, посветена на децата од предучилишна и од рана училишна возраст, претставува мини-роман со макси-творечки новитети. Публикувана во Библиотеката МК (С)ликовници, таа пленува со својата необична и ретковидена концепција, со духовитоста и со инвентивноста на сториите, но и со прекрасните недовршени илустрации со кои и децата стануваат дел од содржината и од создавањето на убавината.

  Илустрациите во неа се дело на познатиот ликовен уметник и илустратор Жарко Туниќ, а нивната надградба може да стане дело на идните проследувачи и коавтори на ова оригинално издавачко остварување.


 • img-book

  А како авион, или Б како бубамара, сите букви
  во боенкава прават шара.
  Обојте ги буквите и научете нов збор!
  Стела и Сани помогнаа да се одберат зборовите,
  а вие забавувајте се со нивно боење!


 • img-book

  Запознајте се со сите животни од фармата преку оваа интересна приказна. Преку звучниот модул, вашето дете може да го слушне текстот од секоја страница и самостојно да ужива во приказната.


 • img-book

  3Д Сликовница


 • img-book

  Еднаш, многу одамна, на високите планини на Сицилија мирно си живееле мечките со својот крал Леонцио. Еден ден, додека шетале низ шумата, двајца ловци му го грабнале синчето Тонио. За да го пронајдат, а и за да ја преживеат студената зима, кралот Леонцио ги поведува своите мечки во долината, во светот на луѓето.

  Во тој свет тие се соочуваат со многу непријатни работи – вооружениот отпор на Надвојводата, веприте-војници на благородникот Молфета, духовите во стариот замок Ѓаволска карпа, страшниот ѕвер Трол и џиновскиот Мачор Крволочник… Благодарение на својата досетливост и магиите на професорот Де Амброзиис, мечките успешно ќе ги надминат сите пречки. И кога конечно ќе влезат во театарот Ексцелзиор на циркуската претстава, ќе видат едно мало мече што оди по јаже. Токму кога кралот Леонцио ќе го препознае своето изгубено синче, се случува трагедија!…

  Стариот професор со тешко срце ја жртвува последната магија на своето волшебно стапче. И така, работите ќе се средат – правдољубивиот Леонцио станува крал на сите, мечињата си играат со децата, а луѓето живеат во слога со своите рунтави собраќа. Сè додека не ги присвојат човечките пороци…

  Прекрасна илустрирана читанка за сите возрасти!


 • img-book

  „Кратки приказни за досонување“ е книга за деца составена од 18 кратки приказни и 18 илустрации. Автор на приказните е Зорница Христова, илустрациите се дело на Миглена Папазова. Приказните раскажани со едноставни реченици, сместени во секојдневниот детски хронотоп (на детското игралиште, на тротоарот пред зграда, во џебот од палтото итн.), пред малиот сонувач отвораат цел еден космос на чудесни и необични случувања. „Кратките приказни за досонување“ се приказни кои даваат и суптилни одговори за прашања кои ги „мачат“ малите сонувачи, како на пример зошто Сонцето и Месечината речиси никогаш не се заедно на небото или што сè може да има во еден џеб од заборавеното есенско палто. „Кратките приказни за досонување“ содржат и суптилни тишини со кои се премолчуваат сите прашања за кои нема одговор и кои едноставно треба да се отсонуваат.

  Целата книга се чита во еден здив, а препрочитувањето на секоја од приказните е задолжително. Приказните за досонување се толку силни што ја пробиваат онаа невидлива граница помеѓу сонот и јавето, а ликовите некако лесно се препознаваат и на улица, и извикуваат ревносно при секое протнување на раката в џеб, при средбата со секоја изгубена ракавичка на улица, при секоја средба со татко насладен со печени костени во есен. Секоја „Кратка приказна за досонување“ се чита за неколку минутки, а одзвонува низ детската фантазија со денови, се вгнездува како никулец и ја буди креативната потреба да се раскажуваат приказни која е заразна како Кивавица. „Кратките приказни за досонување“ се наменети за големи и мали сонувачи, и за дечиња од 3 до 10 години.


 • img-book

  Квизот содржи 48 илустрирани задачи, „магичен прозорец“ за отчитување на точниот одговор и ливчиња за бележење на резултатите.

  Сите задачи се од ист тип: за зададените четири поими, прикажани со слика или текст, треба да се пронајде поимот на којшто тие асоцираат.

  Со поставување на „магичниот прозорец“ над црвеното поле, може да се провери точниот одговор на интересен и нестандарден начин. Овој квиз може да се користи повеќе пати и со повеќе играчи.

  Квизот може да го игра поединец или група, при што секому може да му се бележат резултатите и на крајот да се прогласи победник со најмногу точни одговори.


  КВИЗ АСОЦИЈАЦИИ од: 420 ден
 • img-book

  Најмалото сиво гулапче со необично жолти крилја кои на сите им изгледаа чудно зошто тие би требало да бидат црни,бели или сиви.


  Гулапчето Мики од: 320 ден
 • img-book

  ПРИНЦЕЗАТА НА КНИГИТЕ“ е едноставна приказна, налик на бајка, полна со воспитни пораки и поуки за принцезата со нејзината желба за читање и принцот со неговата желба за пишување. Современите, модерни илустрации на младата Ева Шабанова и даваат сјај на сижето на оваа книга, која децата ќе ја засакаат во истиот миг штом ќе почнат да ја читаат или пак децата на кои вие ќе им читате. Приказна, безвременска и универзална, која ја стимулира фантазијата кај децата, ги поттикнува навиките за читање, го развива критичкото мислење и креативноста. Приказна што ги надминува стереотипите, што ги почитува интересите и афинитетите на младите за градење на сопствените соништа и сопствениот живот, наспроти обврските во семејството и желбата на нивните родители. Приказната за принцезата Мими и принцот Том е книга за сите генерации – деца и родители. Уживајте заедно!


 • img-book

  Од сон сите дечиња
  мирис сладок ги буди –
  баба златни печива
  на масата им нуди.
  Ѓевречиња, кифлички,
  меки кроасани,
  пеат низ кујната
  од сите страни!


 • img-book

  Обој ги зазулчињата и дај им моќ


  Боенката на Зази од: 150 ден
 • img-book

  Агата Одли

  Нема за мене случај чуден…

  Агата Одли е повторно во авантура со решавање на уште еден случај!

  Кога еден асистент во Националната галерија исчезнува, Агата започнува истрага и притоа открива многу поголем заговор одошто може да се замисли.

  Придружете се во истрагата додека Агата се движи низ Лондон и оди директно во центарот на мистеријата…

  ТРЕТА КНИГА ВО ОВАА НОВА ВОЗБУДЛИВА СУПЕРДЕТЕКТИВСКА ЕДИЦИЈА!