Детски книги (322)
 • img-book

  3Д Сликовница


 • img-book

  Еднаш, многу одамна, на високите планини на Сицилија мирно си живееле мечките со својот крал Леонцио. Еден ден, додека шетале низ шумата, двајца ловци му го грабнале синчето Тонио. За да го пронајдат, а и за да ја преживеат студената зима, кралот Леонцио ги поведува своите мечки во долината, во светот на луѓето.

  Во тој свет тие се соочуваат со многу непријатни работи – вооружениот отпор на Надвојводата, веприте-војници на благородникот Молфета, духовите во стариот замок Ѓаволска карпа, страшниот ѕвер Трол и џиновскиот Мачор Крволочник… Благодарение на својата досетливост и магиите на професорот Де Амброзиис, мечките успешно ќе ги надминат сите пречки. И кога конечно ќе влезат во театарот Ексцелзиор на циркуската претстава, ќе видат едно мало мече што оди по јаже. Токму кога кралот Леонцио ќе го препознае своето изгубено синче, се случува трагедија!…

  Стариот професор со тешко срце ја жртвува последната магија на своето волшебно стапче. И така, работите ќе се средат – правдољубивиот Леонцио станува крал на сите, мечињата си играат со децата, а луѓето живеат во слога со своите рунтави собраќа. Сè додека не ги присвојат човечките пороци…

  Прекрасна илустрирана читанка за сите возрасти!


 • img-book

  „Кратки приказни за досонување“ е книга за деца составена од 18 кратки приказни и 18 илустрации. Автор на приказните е Зорница Христова, илустрациите се дело на Миглена Папазова. Приказните раскажани со едноставни реченици, сместени во секојдневниот детски хронотоп (на детското игралиште, на тротоарот пред зграда, во џебот од палтото итн.), пред малиот сонувач отвораат цел еден космос на чудесни и необични случувања. „Кратките приказни за досонување“ се приказни кои даваат и суптилни одговори за прашања кои ги „мачат“ малите сонувачи, како на пример зошто Сонцето и Месечината речиси никогаш не се заедно на небото или што сè може да има во еден џеб од заборавеното есенско палто. „Кратките приказни за досонување“ содржат и суптилни тишини со кои се премолчуваат сите прашања за кои нема одговор и кои едноставно треба да се отсонуваат.

  Целата книга се чита во еден здив, а препрочитувањето на секоја од приказните е задолжително. Приказните за досонување се толку силни што ја пробиваат онаа невидлива граница помеѓу сонот и јавето, а ликовите некако лесно се препознаваат и на улица, и извикуваат ревносно при секое протнување на раката в џеб, при средбата со секоја изгубена ракавичка на улица, при секоја средба со татко насладен со печени костени во есен. Секоја „Кратка приказна за досонување“ се чита за неколку минутки, а одзвонува низ детската фантазија со денови, се вгнездува како никулец и ја буди креативната потреба да се раскажуваат приказни која е заразна како Кивавица. „Кратките приказни за досонување“ се наменети за големи и мали сонувачи, и за дечиња од 3 до 10 години.


 • img-book

  Квизот содржи 48 илустрирани задачи, „магичен прозорец“ за отчитување на точниот одговор и ливчиња за бележење на резултатите.

  Сите задачи се од ист тип: за зададените четири поими, прикажани со слика или текст, треба да се пронајде поимот на којшто тие асоцираат.

  Со поставување на „магичниот прозорец“ над црвеното поле, може да се провери точниот одговор на интересен и нестандарден начин. Овој квиз може да се користи повеќе пати и со повеќе играчи.

  Квизот може да го игра поединец или група, при што секому може да му се бележат резултатите и на крајот да се прогласи победник со најмногу точни одговори.


  КВИЗ АСОЦИЈАЦИИ од: 390 ден
 • img-book

  Најмалото сиво гулапче со необично жолти крилја кои на сите им изгледаа чудно зошто тие би требало да бидат црни,бели или сиви.


  Гулапчето Мики од: 320 ден
 • img-book

  ПРИНЦЕЗАТА НА КНИГИТЕ“ е едноставна приказна, налик на бајка, полна со воспитни пораки и поуки за принцезата со нејзината желба за читање и принцот со неговата желба за пишување. Современите, модерни илустрации на младата Ева Шабанова и даваат сјај на сижето на оваа книга, која децата ќе ја засакаат во истиот миг штом ќе почнат да ја читаат или пак децата на кои вие ќе им читате. Приказна, безвременска и универзална, која ја стимулира фантазијата кај децата, ги поттикнува навиките за читање, го развива критичкото мислење и креативноста. Приказна што ги надминува стереотипите, што ги почитува интересите и афинитетите на младите за градење на сопствените соништа и сопствениот живот, наспроти обврските во семејството и желбата на нивните родители. Приказната за принцезата Мими и принцот Том е книга за сите генерации – деца и родители. Уживајте заедно!


 • img-book

  Од сон сите дечиња
  мирис сладок ги буди –
  баба златни печива
  на масата им нуди.
  Ѓевречиња, кифлички,
  меки кроасани,
  пеат низ кујната
  од сите страни!


 • img-book

  Обој ги зазулчињата и дај им моќ


  Боенката на Зази од: 150 ден
 • img-book

  Агата Одли

  Нема за мене случај чуден…

  Агата Одли е повторно во авантура со решавање на уште еден случај!

  Кога еден асистент во Националната галерија исчезнува, Агата започнува истрага и притоа открива многу поголем заговор одошто може да се замисли.

  Придружете се во истрагата додека Агата се движи низ Лондон и оди директно во центарот на мистеријата…

  ТРЕТА КНИГА ВО ОВАА НОВА ВОЗБУДЛИВА СУПЕРДЕТЕКТИВСКА ЕДИЦИЈА!


 • img-book

  Агата Одли

  Нема за мене случај чуден…

  Агата Одлоу тукушто наиде на нејзиниот следен голем случај… убиство во Британскиот музеј.

  Но, како што Агата почнува со копање под површината, така кај неа се јавува сомнеж дека се подготвува поширок заговор во подрачјето под Лондон – заговор во кој се вклучени една напуштена метро-станица, голем огномет и пет илјади тони златни прачки.

  За среќа, Агата ги следи трагите…

  ВТОРА КНИГА ВО ОВАА НОВА ВОЗБУДЛИВА СУПЕРДЕТЕКТИВСКА ЕДИЦИЈА!


 • img-book

  Три мачки, едно чудовиште е забавна книга што овозможува уникатна авантура и којашто поттикнува љубов кон животните на многу едноставен и спонтан начин.


 • img-book

  Ники и нејзините пријатели Брендон, Клои и Зои се здружуваат за една важна мисија во десеттото продолжение на „Дневникот на едно смотано девојче“. Ники мора да скрие седум смотани кученца од двајца родители, една љубопитна сестричка, цело училиште и… злобната Мекензи Холистер. Ако некој може да успее во ова, тоа е Ники… но не без неколку урнебесни пречки, кои ќе ѝ се најдат на патот!


 • img-book

  Приказни за еден НЕ ТОЛКУ среќен крај!

  Седмото продолжение на дневникот на Ники Максвел!


 • img-book

  Како да знаеш дека ѝ се допаѓаш на твојата симпатија,

  Според Ники Максвел:

  Сака да оди со тебе на најголемата игранка на годината.

  (Апсолутно, сé уште има време да го поканиш.)

  (О, боже… Што ако тој не рече да?!)

  (О, боже…. Што ако оди со Мекензи?!!!!!)


 • img-book

  Квизот содржи 48 илустрирани прашања, „магичен прозорец“ за отчитување на точниот одговор и ливчиња за бележење на резултатите.

  Прашањата прикажани на сликите се наменети за деца на возраст од 3 до 5 години. Насловот на квизот ПАРОВИ секогаш сугерира на иста задача – пронајди го парот зададен на големата слика помеѓу трите мали сликички подолу, според некој критериум што не е однапред зададен, но е најочигледен (на пример: мажјак – женка, занимање – алат, мајка – младенче, животно – храна, еднаква бројност …). Решенијата се единствени за дадените слики.

  Со поставување на „магичниот прозорец“ над црвеното поле, може да се провери точниот одговор на занимлив и нестандарден начин. Под точниот одговор се крие знакот „смајли“. Овој квиз може да се користи повеќе пати и со повеќе играчи.

  Квизот може да го игра поединец или група, при што секому може да му се бележат резултатите и на крајот да се прогласи победник со најмногу точни одговори.


  КВИЗ ПАРОВИ од: 390 ден
 • img-book

  Сликовница сликовница работенка, големина на пар. сложувалка 6,5х6,5 см.