Класици (47)
 • img-book

  Првиот и веројатно најведар роман на Кафка ја раскажува приказната за седумнаесетгодишниот Карл Росман, кој по една засрамувачка сексуална авантура со слугинката е „спакуван за Америка“ од страна на родителите. Очекувајќи да се искупи себеси во оваа „магична земја на можности“, младиот Карл е занесен од изобличени настани и вртоглави авантури.

  Кафка никогаш ја немал посетено Америка и уште од првите страници на книгата очигледно е дека не му било целта да даде некаква реална претстава за неа. Слики од имагинарни пејзажи, злокобни опасности, безизлезни ситуации, постојани неправди и гротескни тензии меѓу ликовите го карактеризираат овој генијален роман.

  „Америка“ е зачудувачки модерна и визионерска пародија за континентот што буди најразлични асоцијации и чувства, но и многу повеќе од тоа.


  Америка-Кафка од: 400 ден
 • img-book

  „Ноќи на чума“ е долгоочекуваниот роман на Орхан Памук, пишуван пет години (2016-2021). Во него се вешто проткаени историјата и фикцијата, при што на читателот од една страна му се оневозможува да ја најде границата што е вистина, што – не; но од друга страна му носи чудесна возбуда за недобројните лица на многуте можни вистини, во минатото, во сегашноста и во иднината. Во пролетта 1901 година избива епидемија на чума на островот Мингерија, 29. провинција на Османлиското Царство и султанот Абдулхамид ги прака првин главниот здравствен инспектор Бонковски-паша, а потоа и младиот и успешен доктор Нури, за да ја запрат чумата. Вака почнува романот и продолжува со многу писма, љубови, интриги, страдања,.. со многу политика натопена во иронија и пародија. Раскошен, повеќеслоен роман со минуциозно претставување на историјата на еден незнаен остров…


  Ноќи на чума од: 890 ден
 • img-book

  „Замок“ е класика без која не може да се замисли книжевноста на XX век!

  Приказната е навидум едноставна – К. на секаков начин се обидува до дојде до одговорните во замокот што управува со селото во кое е дојден да работи како геометар. Но никако не може да стигне дотаму – наместо тоа, наидува на луѓето од селото и ги доживува опскурноста и налудничавоста на нивниот туѓ свет. Сета содржина на ова книжевно ремек-дело може накратко да биде означена како залудни обиди на К. да го најде патот до замокот. Но едноставноста е само привидна. Уметничкиот космос на Кафка, кој се надоврзува на делата на Хофман, Гогољ, Достоевски, Е. А. По, е полн со параболи, сомнибулни ситуации и симболичка многузначност. Тој го маѓепсува читателот и го води во познати, но непрепознатливи предели, скриени во длабочините на нашето скриено „јас“. Со секое ново читање се исцртува нов пат низ лавиринтите на овој космос.

  „Замок“ е роман за отуѓувањето, бирократијата и за бесцелните обиди на човекот да се бори против системот и уште едно од брилијантите дела на Кафка.

  Оваа книга е прв интегрален превод на македонски јазик што ги содржи оригиналните поговори на Макс Брод и сите отфрлени фрагменти.


  Замок-Кафка од: 500 ден
 • img-book

  Секој војник останува жив благодарејќи на илјадници случајности.

  И секој војник верува и му се препушта на случајот. Од школската клупа директно на бојното поле. Паул Бојмер на почетокот на Првата светска војна е регрутиран заедно со своите врсници во германската војска. Млади и полни со идеализам, тие стануваат силни војници. Но наспрема поривот што го тера да војува, Паул води уште една битка во себе – онаа против омразата што бесмислено ги тера луѓето да се борат во различни униформи, едни против други.

  На запад ништо ново е најпопуларниот и најпреведуван воен роман на сите времиња. Не можеле да го замолчат ниту прогонството на Ремарк од татковината ниту горењето на неговите книги. Бил и останува сведок на разорните последици што војувањето ги носи врз личната и колективната болка и судбина.

  Оваа книга е жестока осуда на ужасите на војната. Обид да престанат или барем да се ублажат нејзините трауми, повик да не се повтори никогаш. Надежна приказна што зрачи со љубов и грижа за човештвото.


 • img-book

  Дневниците на Франц Кафка (1883 – 1924) го опфаќаат периодот од 1910 до 1923 година.

  Тие даваат продорен поглед кон неговиот живот во Прага и личните искажувања за соништата, чувствата кон таткото и жената со која не можел да се ожени, како и чувствaта на вина и внатрешната состојба на отфрленост. Дневниците се приказ на еден живот со речиси неподнослив интензитет.

  Книгата содржи не само лични белешки, автобиографски рефлексии, елементи за тоа како Кафка го разбира своето пишување, туку и афоризми, скици за раскази, писма и многубројни литературни фрагменти од повеќето негови романи. Еден од најзначајните литературни критичари во Германија, Денис Шек, за „Дневниците“ вели: „Дури кога ќе ги прочитаме, сфаќаме колкава смисла за хумор имал Кафка. Дури тогаш разбираме што сакаат да ни кажат неговите често неразбирливи книги.“

  Ова издание ја содржи целата оставнина што му била достапна на неговиот издавач и најдобар пријател, Макс Брод. Tука се вклучени и личните коментари, варијанти и поговорот на Макс Брод за записите на Кафка.


 • img-book

  „Тврдина“ е еден од двата класици на великанот на светскиот роман во дваесеттиот век, Меша Селимовиќ.

  По огромниот успех што го доживува со „Дервишот и смртта“, романот што денес претставува симбол за неговото име, Селимовиќ во 1970 година го објавува „Тврдина“, кој на некој начин претставува роман близнак, огледален роман на „Дервишот и смртта“.

  За ова свое дело Селимовиќ ќе истакне: „Тврдината е еден поширок симбол. Тоа е сè што ги одвојува луѓето: религијата, нациите, државите, убедувањата, предрасудите, сè во што се затвора поединецот и заедницата кон другиот. Во однос на книгата ’Дервишот и смртта‘, каде што е дадена димензија на омраза и страсти, во ’Тврдина‘ сакав да го покажам излезот од таа затвореност во која луѓето живеат одамна, па и денес. Може ли да се излезе од тврдината и од тврдините, можат ли луѓето поинаку да разговараат меѓу себе освен преку пушкарниците? Мојот главен јунак ги има сите услови да биде огорчен и затворен во себе и тој сепак се обидува да најде пат до другите луѓе. За него е неприфатлив каков било друг пат освен патот на љубовта.“


  Тврдина од: 450 ден
 • img-book

  Застрашувачка приказна за Јозеф К., банкарски службеник што ненадејно е уапсен и мора да се брани од обвинение за кое не може да добие никакви информации.

  К. полни триесет години на денот кога во неговиот стан пристигнуваат лицата што треба да го уапсат. Во период што следува тој сè повеќе се заплеткува во невидливата мрежа на еден необјаснив процес. Движејќи се низ лавиринтската мрежа на стапиците на системот, продолжува да се однесува на начин што го прави да изгледа сè повиновен.

  Јозеф К. станува симбол за вознемиреноста и чувството на отуѓеност на модерното време и за борбата на обичниот човек против неразумниот авторитет.

  Напишан во период од јули 1914 до јануари 1915 година, овој роман се совпаѓа со најважните случувања во животот на Кафка, но и со европската историја и почетокот на Првата светска војна. Објавен е во 1925 година.

  „Процес“ е едно од најважните книжевни дела на XX век, со кое почнува нова ера во светската историја на литературата.


  Процес – Кафка од: 400 ден
 • img-book

  Генијот трае подолго од убавината.

  Восхитен од својот штотуку насликан портрет, Доријан Греј си ја нуди душата во замена за вечна младост и убавина. Сакајќи да ги вкуси сите плодови на животот, тој тајно им се препушта на ниските страсти, додека пред очите на високото општество останува џентлмен достоен за восхит. Само портретот ги носи трагите од неговите гревови. Фаустовскиот пакт со ѓаволот во замена за вечна младост и убавина не му е туѓ ни на нашето време. Но тој неминовно води во пропаст. Додека Доријан позира, и пред уметникот и во животот, се урива целата стварност и неговиот портрет станува огледало на неминовната преобразба. Така тој прераснува во симбол на новото време кое одбива да ја прифати неизбежноста на стареењето, икона на лажниот култ на денешниот човек кој е во трескава трка по вечната младост.

  „Сликата на Доријан Греј“ е еден од најсубверзивните романи на 19 век и еден од најактуелните во нарцистичкиот 21 век. „Оскар Вајлд е најопасниот производ на модерната цивилизација.“

  Андре Жид


 • img-book

  „Личноста и делото на Габриел Гарсија Маркес се симбол и знак на идентификација на генерацијата латиноамерикански писатели кои го афирмираа ширум светот и го потврдија со високи естетски вредности угледот на новата литература на шпански јазик во последниве децении. „Авторот кој од малото селце со загадочно име, Аракатака, во Колумбија, тргна по светот за да го разнесува алхемискиот прав на јужноамериканскиот континент, денес со своето богато дело е граѓанин на светот, писател читан во сите краишта на Земјата и близок познајник на македонскиот читател.“

  Васил Тоциновски

  Токму Сто години самотија е романот што на Г. Г. Маркес му ја донесува светската слава на првокласен романсиер, каде што волшебното Макондо, од едно место на крајот на светот, се извишува до негово средиште и ги надминува неговите граници, Макондо, во кое иреалното и реалното се толку убедливо измешани, што се брише границата меѓу можното и неможното..


 • img-book

  Чичко Горио е еден од жителите во валканиот пансион на Мадам Вокер. Отпрвин неговото богатство предизвикува почит кај другите, но како што неговите околности мистериозно се менуваат на полошо, тие околу него почнуваат да го избегнуваат, па наскоро единствените посетители му се неговите две убаво облечени ќерки. Судбината на Горио е испреплетена со уште двајца од жителите во пансионот: младиот Ежен де Растињак, кој бара начин да го стекне прифаќањето и богатството што го сака, и загадочната фигура на Вотрен, кој крие најтемни тајни од сите. Ткаејќи привлечна и панорамски приказна за љубовта, парите, самопожртвуваноста, корупцијата, алчноста и амбицијата, Чичко Горио е едно ремек-дело на Балзак.


  Чичко Горио од: 350 ден
 • img-book

  На постхумно објавената и недовршена збирка раскази – Боемите – книжевните критичари ѝ предвидуваа уште поголема слава од доживеаната кај почитувачите на Петревото дело, доколку тој успееше да ја доврши. Тоа се кратки прозни скици, со сите потребни предуслови за допадливост: колоквијален, боемски јазик, здрав хумор, многу досетки, па дури и синестетичност што некому ќе му врати спомени, а некому – ќе му ги создаде. Затоа што, боемлукот е составен дел од неформалното образование.

  За стихозбирката Пофалби и поплаки, пак, како што стои во еден критички осврт, „светот во неговата дуалност непосредно се артикулира себеси низ јасниот и убедлив говор што му го зајмува лирскиот субјект; па така, колку и да звучи необично, низ песните говорат јагленари, грнчари, ѕидари, немажени моми и ѕвонари“… Како и целокупното поетско творештво на Петре М. Андреевски така и оваа книшка, пред сите книжевни доблести што ги поседува – првенствено има многу душа.


 • img-book

  Селото во кое живеат последните селани се чини како некое митско место, каде што времето тече циклично, а животот на неколкутемина жители има повторлива, тукуречи ритуална динамика. Заборавени од светот и од потомците, тие веќе не чекаат ништо и никого, освен сопствената смрт. Единствениот настан што ќе изврши упад во тоа колективно чекање е потерата по Алексо Жешков, помладиот син на Варвара и Теофил Жешкови, обвинет за двојно убиство.

  Романот „Последните селани“ во 1998 година беше номиниран за престижната книжевна награда „Балканика


 • img-book

  И на небо и на земја првпат се појавува во 1962 година, две години по инаугурацијата на Петре М. Андреевски во македонската книжевна историографија.

  Како што сугерира и насловот на оваа стихозбирка, писателот нè внесува во својот свет на дуалности, каде што гравитациска сила е метафората.

  Зајмувајќи ги темните и светлите нишки на фолклорот, тој плете асоцијативни слики за македонскиот пејзаж и за луѓето, за патилата и болките на човекот во потрагата по лебот среде неизвесноста на природата. Но, пее и за радоста заради совладувањето на сушите, на поплавите и пожарите, со непатетичен тон и незанесено, што ги прави неговите песни подлабоки и посуштински.


 • img-book

  Ова е само една вистина, зашто вистини има стопати по толку, којзнае колкупати по толку. Вистини има колку што има и луѓе. И живи и мртви.

  Со овие зборови големиот Петре М. Андреевски ни ја отвора приказната на Небеска Тимјановна, оставајќи ја самата да ни ја раскаже. А како да се раскаже цел еден живот – тегобен и испреплетен со маките на сопствениот народ? Има ли зборови што можат да го опишат тоа што го гледаат очите, тоа што го страда срцето? И колку цврст треба да биде човекот за да ги издржи животните искушенија: стрелањето на непокорниот татко, љубовниот неспокој што мора да се крие од другите, пеколните борби во планините, цицалчето кое мора да се напушти, обвинувањата на довчерашните другари, страдањето во логорите заради идеалите за кои е жртвуван целиот живот?…

  И пак да сe најдат сили за да се надмине сè и на крајот сè да се раскаже – за да остане запаметено, за да не се заборави.


 • img-book

  Теса од Д’Урбервилови на Томас Харди е едно од најголемите трагични дела на викторијанската литература. Романот ја раскажува приказната за Теса, сиромашна жена чии претходни љубовни врски и неуспеси доведуваат до тоа да биде оставена од нејзиниот маж на нивната венчална ноќ. Бидејќи се занимава со прашања поврзани со класата, религијата, половите и сексуалноста, во времето на своето појавување романот бил исклучително контроверзен. Денес е популарен како кај обичните читатели, така и кај критичарите и историчарите на литературата. „За Харди романот е средство за создавање вистински, па дури и сурови и груби претстави за животите на мажите и жените… Во секоја негова книга три-четири ликови преовладуваат, и стојат како водачи што ја привлекуваат силата на другите елементи… Накусо, никој не може да ја негира силата на Харди – вистинската романсиерска сила – да нѐ убеди дека неговите ликови се живи суштества прогонувани од своите страсти и особености, додека истовремено поседуваат – а во тоа се состои талентот на писателот – нешто симболичко што е заедничко за сите нас.“

  Вирџинија Вулф

 • img-book

  Големиот Гетсби е меѓу најславните романи за падот на „американскиот сон“ и моралната декаденција на монденското општество.
  Овој роман ја прикажува „добата на разочарувањето“, или според Фицџералд „ерата на џезот.


  Големиот Гетсби од: 250 ден