• img-book

  Сузан Колинс


ISBN: 978-608-4672-00-5

Мокингџеј

од: Сузан Колинс
5 од 5 од 2 оцени на читатели
2 оцени од читатели

Па, да. Навистина е големо чудо што Кетнис е жива по второто учество во Игрите. На 75-тите Игри на гладните, трибутите се избрани од сите живи победници кои досега победиле на Игрите. Тоа без извлекување ја враќа Кетнис назад во арената, бидејќи таа е единственото девојче кое победило на игрите од нејзиниот реон. Со ова Капитол мисли дека таа нема да се извлече. Но, уште еднаш, работите не одат по плановите на Капитол.

Кетнис Евердин, девојката која гореше, преживеа и покрај тоа што многумина ја сакаа мртва… преживеа и покрај тоа што нејзиниот дом повеќе не постои… преживеа и покрај тоа што Капитол го киднапира човекот за кој се заколна дека ќе го заштити, па макар и по цена на сопствениот живот. Катнис е спасена заедно со уште неколку учесници и однесена во 13от реон за кој сите мислеа дека е уништен.

…„Погледни, претседателе… Огнот се раѓа! И ако ние гориме, ти ќе гориш заедно со нас!“…

Мокингџеј е извонреден крај на неверојатна трилогија.

button-new

400 ден

Моментално недостапна

Запознајте се со авторот
avatar-author
- Suzanne Collins - 1962
Сузан Колинс е американска телевизиска писателка и романсиерка, која е најпозната по нејзината Трилогија „Игрите на Гладните“, најпродавана трилогија според Њујорк Тајмс. Таа живее со семејството во Конектикат.
Книги од Сузан Колинс
Рецензија на уредник

Па, да. Навистина е големо чудо што Кетнис е жива по второто учество во Игрите. На 75-тите Игри на гладните, трибутите се избрани од сите живи победници кои досега победиле на Игрите. Тоа без извлекување ја враќа Кетнис назад во арената, бидејќи таа е единственото девојче кое победило на игрите од нејзиниот реон. Со ова Капитол мисли дека таа нема да се извлече, дека овој пат смртта за неа е сигурна. Но, уште еднаш, работите не одат по плановите на Капитол.

Кетнис Евердин, девојката која гореше, преживеа и покрај тоа што многумина ја сакаа мртва… преживеа и покрај тоа што нејзиниот дом повеќе не постои… преживеа и покрај тоа што Капитол го киднапира човекот за кој се заколна дека ќе го заштити, па макар и по цена на сопствениот живот. Катнис е спасена заедно со уште неколку учесници и однесена во 13от реон за кој сите мислеа дека е уништен.

Реон 13 навистина постои. Кетнис, заедно со своето семејство и Гејл мора да го прифати животот во Реон 13. Но исто така мора да ја прифати својата улога на мокингџеј – симбол на револуцијата која е веќе во полн ек. Девојката која гореше долго време била дел од таа револуција без да биде свесна за тоа. Во 13от реон живеат луѓе кои имаат многу современо оружје и своја претседателка која се подготвува да стане лидер на Панем откако ќе победат во војната. 12от реон е целосно уништен, а Пита е заробен во Капитол каде што го измачуваат и пробуваат да извлечат од него информации за востанието кои тој ги нема. Сега, Кетнис дише со две цели во себе. Да го спаси Пита од ужасните канџи на Капитол и да го убие претседателот Сноу – оној кој ги создаде Игрите на гладните. Кога имате неколку секунди да размислите пред да донесете одлука, дали ќе го изберете она што е правилно?

Кетнис е роден лидер, а важна особина на лидерите е да носат брзи и исправни одлуки без оглед на се! Таа ќе ја промени иднината на Панем и на целиот свет. Како? Тоа ќе дознаете самите!

…„Погледни, претседателе… Огнот се раѓа! И ако ние гориме, ти ќе гориш заедно со нас!“…

Мокингџеј е извонреден крај на неверојатна трилогија.

Детали

ISBN: 978-608-4672-00-5
Издавач: Издавачка куќа Сакам Книги
Година на издавање: 2012
Број на страници: 345

 1. :

  5 out of 5

  Bi sakala da gi kupam i vrotiot i tretiod del od ovaa trilogija,bidejki vo eden zdiv ja prochitav prvata kniga,koja probudi nadez’ deka i vo ovie crnila,postoi snaga vo nas za opstanok. Sekako ne vakvi radikalni z’ivotni sluchuvanja,tuku bitka za opstanok sekoj spored z’ivotnata deneshna tez’ina…Neuspevam da ja kupam poslednata kniga od korpata, pa kako toa da go storam?Bi sakala da znam vo koja kniz’arnica bi moz’ela da se kupat i dvete knigi? Pozdrav.

 2. :

  5 out of 5

  Одлично продолжение, трилогија која ме воодушеви со својата оригинална приказна, неверојатните случки и ликови 🙂