• img-book

  Махбод Сераџи


ISBN: 978-608-4672-41-9

Крововите на Техеран

од: Махбод Сераџи
5 од 5 од 2 оцени на читатели
2 оцени од читатели

Во едно од соседствата во главниот град на Иран, Паша го поминува летото во 1973-та на покривот од неговата куќа со неговиот најдобар пријател Ахмед. Тие во еден момент се шегуваат, а веќе во следниот поставуваат длабоки прашања за животот и ја планираат иднината. Но, освен животните прашања за кои разговараат, Паша го мачи и една друга болна тајна – тој е заљубен во прекрасната сосетка Зари, која уште од раѓање му е ветена на друг.

И покрај тоа што го мачи грижата на совест, кревкото пријателство на Паша со Зари тоа долго, топло лето се претвора во длабока врска полна со емоции. Но повеќемесечната магија на прекрасни украдени моменти се руши за само една ноќ со една ненамерна грешка на Паша. Поради суровите последици од тој еден настан, тој и неговите пријатели одеднаш ќе станат свесни за диктатурата во која живеат, а Зари ќе донесе незамислива одлука од која Паша можеби никогаш нема да може да си дојде на себе.

Незаборавна приказна за храброста, љубовта и пријателството…

button-new

390 ден

Моментално недостапна

Запознајте се со авторот
avatar-author
- Mahbod Seraji - 1956
Махбод Сераџи е иранско-американски автор, роден во Иран. Тој доаѓа во Америка на 19 години и живее во Ајова, каде ги завршува докторските студии. Неговата прва книга „Крововите на Техеран“ се најде на многу топ листи и освои бројни награди. Махбод моментално живее во Сан Франциско.
Книги од Махбод Сераџи
Рецензија на уредник

Во едно од соседствата во главниот град на Иран, Паша го поминува летото во 1973-та на покривот од неговата куќа со неговиот најдобар пријател Ахмед. Тие во еден момент се шегуваат, а веќе во следниот поставуваат длабоки прашања за животот и ја планираат иднината. Но, освен животните прашања за кои разговараат, Паша го мачи и една друга болна тајна – тој е заљубен во прекрасната сосетка Зари, која уште од раѓање му е ветена на друг.

И покрај тоа што го мачи грижата на совест, кревкото пријателство на Паша со Зари тоа долго, топло лето се претвора во длабока врска полна со емоции. Но повеќемесечната магија на прекрасни украдени моменти се руши за само една ноќ со една ненамерна грешка на Паша. Поради суровите последици од тој еден настан, тој и неговите пријатели одеднаш ќе станат свесни за диктатурата во која живеат, а Зари ќе донесе незамислива одлука од која Паша можеби никогаш нема да може да си дојде на себе.

Незаборавна приказна за храброста, љубовта и пријателството…

Детали

ISBN: 978-608-4672-41-9
Издавач: Издавачка куќа Сакам Книги
Година на издавање: 2016
Број на страници: 330

 1. (го има купено овој производ од сајтот):

  5 out of 5

  Инзвондредна приказна,да можам и 20 ѕвезди ќе и дадам!❤
  Емотивна,поучна и многу реална приказна за животот на луѓето,маките,среќните моменти и вечната борбата со неправдите.
  Навистина секој треба да ја прочита оваа книга,ја препорачувам од срце!🍀

 2. :

  5 out of 5

  Интересна книга. Ја препорачувам.