• img-book

УБК одблизу

Автентична збирка на лични сведоштва и размислувања на Љубен Конески, поранешен висок припадник на Службата за безбедност во времето на СФРЈ и во периодот на самостојна Република Македонија. Оваа книга е прва од ваков формат во независна Македонија, при што претставник на тајната државна служба преку една литераризирана форма го преставува периодот од животот поминат во редовите на оваа често дискутирана и многу табуизирана професија. Во стил што се наоѓа помеѓу сеќавањето и кусиот расказ, Конески јавно проговорува за познати и не толку познати настани и личности од политичкиот и јавниот живот, фрлајќи нов зрак светлина не само на историските процеси туку и на внатрешните состојби на оваа служба.

 

Првпат читајте за:

– најавите за воен удар во предвечерието на независноста на Македонија;

– акцијата за сопирањето на еден конвој на ЈНА и можните инциденти;

– ретки детали од истрагата за атентатот на Киро Глигоров;

– лозунгот што беше најстрого чувана службена тајна врзана за смртта на Ј. Б. Тито;

– контактите на ВМРО–ДПМНЕ со членовите на ДБК;

– акцијата за одземање на документацијата за испраќање регрути на боиштата во поранешна Југославија;

– реорганизацијата и трансформацијата на службите за безбедност;

– вистински примери од отворањето на тајните досиеја;

– (не)мешањето на УБК на приватниот помен по повод 25 години од смртта на Ченто;

– активности на странските служби преку пласман на капитал во стопанскиот живот во Македонија;

– контроверзиите околу панихидата за Методија Кусев, бугарскиот митрополит со потекло од Прилеп.

250 ден

Моментално недостапна

За книгата

“УБК одблизу”

Уште нема коментари за овој производ.