• img-book

Спортскиот амбасадор Новак Ѓоковиќ и подемот на Србија

Новак Ѓоковиќ не е само еден од најдобрите тенисери во светот – тој е и

амбасадор на својата татковина, Србија. Нималку лесна работа, ако се

имаат предвид многуте светски извештаи во кои редовно се наоѓа по некоја

реченица за улогата на Србија во југословенските војни од 1990-тите.

Своето истражување за Новак Ѓоковиќ и за Србија, Крис Бауерс го проследува

со исцртување на два моќни портрета. Првиот е оној на едно навидум

обично момче од скромно опкружување, кое, по запознавањето на жената

која ќе го научи да игра тенис и да се справува со притисоците на животот

на една суперѕвезда, се впушта во непрестајна борба за оптимално здравје

и за непрестајно надминување на себеси, од година во година правејќи

ја сè погорда сопствената земја. Вториот, пак, е приказната на Србија, од

нејзината улога во војните од 90-тите до надежите и аспирациите на луѓето

што се наследници на ова проблематично минато. Комбинирајќи ги двете

претстави, книгата се заокружува со ставовите на Ѓоковиќ врзани со неговото

сфаќање за сопствената татковина и нејзината репутација – споделени токму

со авторот на оваа впечатливо дело.

Бауерс ги испреплетува овие спортски и геополитички нишки со цел да

направи разумен портрет на еден човек и на неговиот народ и да покаже како

решителноста, разумноста и талентот можат да создадат еден наднационален

спортски амбасадор.

Kрис Бауерс е хонорарен писател и спортски коментатор кој повеќе од две децении ја следи глобалната тениска сцена како коментатор за Eurosport, ESPN и многубројни радиостаници низ светот. Автор е на неколку книги во областа, вклучувајќи ги биографијата на Роџер Федерер, „Книгата за тенис“, комеморативната монографија за стогодишнината на Меѓународната тениска федерација (ITF) – „Вековен придонес“ – и четири книги за Дејвис- купот.

300 ден

1 на залиха

Количина:
За книгата

“Спортскиот амбасадор Новак Ѓоковиќ и подемот на Србија”

Уште нема коментари за овој производ.