• img-book

Пред дождот ДВД

“Времето никогаш не умира. Кругот не е тркалезен.”

Пред дождот е легендарен филм, дело по кое светот дозна за Македонија, македонски културен производ кој е меѓународно најнаградуван и најизучуван.

Пред Дождот се смета за едно од најважните дебитантски остварувања во светската кинематографија воопшто (Анет Инсторф) и за еден од најзначајните филмови на 1990-тите (Ен Киби), а „Њујорк тајмс“ го вброи на листата „Најдобри 1.000 филмови на сите времиња“.

„Пукај, бе, братучед. Пукај!“ „Кажи му да ми го бричи. Со зелено џамче.“ „Да ти ибам времето англиско“. „Умре. Во такси.“ „Нема тука да пукне, мирен е народот. – Така и за Босна викаа.“ Ова се неколку од репликите од филмот кои станаа дел од македонскиот фолклор.

Победник на фестивалот во Венеција и прв македонски филм номиниран за Оскар.

Режија и сценарио: Милчо Манчевски
Улоги: Кетрин Картлиџ, Раде Шербеџија, Грегоар Колан, Лабина Митевска

350 ден

Моментално недостапна

За книгата

“Пред дождот ДВД”

Уште нема коментари за овој производ.