• img-book

Никој и ништо во Париз и Лондон

Трпезата на богатите и сиромашните се разликува само според нивните приходи.

Орвеловата автобиографија, исповед и критика – маестрален портрет на сиромаштијата во општеството.

 

Класикот на критичката мисла отворено и без трошка самосожалување ги изнесува вистините за бедата што ја доживеал во Париз и Лондон. Двете епизоди се еднакво фасцинантни – париската по разоткривањето на заднината на отмените француски ресторани, и лондонската по начинот на кој е насликан животот на скитниците на самото дно на општеството.

Орвел ни нуди живописен приказ на двата града со отрезнувачки вистини за ужасната стварност –ужасна затоа што е сосема реална. Овој негов роман е веродостоен сведок и значаен социјален документ за сиромаштијата што го угнетува народот. Но тој истовремено прераснува и во беспоштедна критика кон општеството кое не презема ништо за нејзино решавање.

300 ден

2 на залиха

Количина:
За книгата

“Никој и ништо во Париз и Лондон”

Уште нема коментари за овој производ.