• img-book

На дверите на вечноста

Св. Лаврентиј Черниговски

Житие, пророштва, поуки и чуда на големиот заштитник и покровител на Руската земја, пророкот на Второто Христово доаѓање, духоносниот старец кој многу души изведе од длабочината на адот и ги изведе на патот на покајанието.

„Како да се спасам баќушка?“, го праша една жена старецот. „Постојано пеј: ’Слава на Бога во висините и на земјата мир’. Во душата треба да завла- дее мир. Спасението не е тешко, туку мудро. Во ова време треба да бидеш мудар“, додаде старецот, „ и ќе се спасиш“.

„Светиот старец имаше срце полно со љубов. Зборуваше: ’Како е можно да се даваат епитимии? И така сите страдаат. Треба сите да ги љубиме, да простуваме и да се молиме за сите. Јас на никого не му давав епитимии“.

„Ќе дојде време“, зборуваше преподобниот отец Лаврентиј, „кога ќе се обновуваат и затворените храмови, и тоа не само од надвор туку и одвнатре. Куполите ќе се позлатуваат и на црквите и на камбанариите. А кога сето тоа ќе се заврши, ќе завладее антихристот. Молете се Господ да ни го продолжи времето за да зацврснеме, затоа што нè очекува страшно време. Гледате ли како сè се подготвува на лукав начин? Сите цркви ќе бидат во најголем раскош како никогаш претходно, а во нив нема да смее да се влегува.

„А вие, во реновирањето на нашата црква бидете умерени кога е во прашање нејзината надворешност. Повеќе молете се, одете во црква додека има можност, особено на Литургија на која се принесува Бескрвната Жртва за гревовите на целиот свет. Почесто исповедувајте се и причестуваjте се со Телото и Крвта Христови и Господ ќе ве зајакне.

Господ Исус Христос создал една Црква (а не цркви) која нема да ја надвладее ни вратата од адот. Само Православната црква е Света, Соборна и Апостолска. Другите кои себе се нарекуваат цркви, не се цркви, туку демонски какол меѓу пченицата и демонска банда’.

Баќушката заповедал: да се молиме и да постиме. На големите празници и во неделите никако да не се работи, сè нека стои така како што е.

250 ден

1 на залиха

За книгата

“На дверите на вечноста”

Уште нема коментари за овој производ.