• img-book

Криво рало

Поглед кон животот на потомците на ослободените робови во хациендите од руралниот Бразил.

Книгата сликовито ги прикажува културата, обичаите, верувањата, како и тесната поврзаност со земјата и природата, но и нееднаквоста и неправдите на кои биле изложени овие луѓе. Нивното освестување за барање на своите права е претставено многу нежно и едноставно, преку приказната за две сестри во хациендата „Црна вода“, Бибијана и една година помалата Белонисија.

Сè започнува со детска игра во која се случува несреќа со ножот скриен во бабиниот куфер, поради која едната сестра останува нема, а другата се претвора во нејзиниот глас, поврзувајќи се на необичен начин. Со текот на времето, сестрите се оддалечуваат. Белонисија останува, а Бибијана го напушта родителскиот дом, се мажи и станува мајка. Но судбината повторно ќе ги спои во хациендата…

„Криво рало“ е прекрасна приказна во која мајсторски се спојуваат лириката, магијата и реалноста.

400 ден

2 на залиха

Количина:
За книгата

“Криво рало”

Уште нема коментари за овој производ.