• img-book

Зошто ме тргаш од ѕвездите?

Книгата „Зошто ме тргаш од ѕвездите?“ од Леонардо Змајшек е сим­патично четиво за зреењето, растењето, за сите дилеми, болки и ра­дости што ги носи периодот на адолесценцијата.
Со нескриена младешка енергија, со уште поотворена тинејџерска
љубопитност и желба за сознавање, расказите на Леонардо откриваат
еден лик и многу негови внатрешни гласови или обратно, мноштво
ликови, а еден доминантен глас што раскажува.
Леонардо, можеби и ненамерно, но секако интересно, си поигрува и
со елементите на научната фантастика, креирајќи ликови или суш­тества кои во себе или околу себе носат енигма на мистичност, на чудесна интервенција од некој или нешто непознато.
Текстовите откриваат и автор кој е упатен и пасиониран читател, со
силно влијание од митологијата, од епската фантастика, од трилерот
како литература или неговата екранизација.
Дел од расказите лесно би можеле да бидат адаптирани за стрип,
филм или видеоигра.
Леонардо Змајшек пишува искрено, емотивно, со силна страст за
метафори, градење слики и цели лични светови. Неговата книга и
емотивниот вртлог во неа, за повозрасните читатели може да биде
и силна шлаканица или одговор на прашањето ­ каков свет им оста­
ваме на нашите деца

280 ден

Моментално недостапна

За книгата

“Зошто ме тргаш од ѕвездите?”

Уште нема коментари за овој производ.