• img-book

Заветот на кралицата

Дојдов во оваа земја и немам намера да ја оставам

или таа да ја засени мојата работа;

ниту ќе им дадам таква слава на моите непријатели

или таква болка на моите поданици.

Младата инфанта Изабела е оставена на милост и не милост на суровоста на шпанскиот двор во време на владеењето на нејзиниот полубрат , кралот Енрике IV, подводлив на блудност и застранување . Но , нејзината судбина да биде кралица на Кастилија е неизбежна и покрај сите препреки . Периодот на владеeње на Изабела I од Кастилија го опфаќа обединувањето на шпанските кралства, примирјето со Португалија, Инквизицијата, падот на Гранада, прогонот на Сефардите и појавата на Кристофер Колумбо . Таа не е само кралица, таа е и мајка на пет деца од успешниот брак со кралот Фернандо од Арагон.

Кастилија е на прво место.

Тоа беше мојот завет на денот кога го зазедов престолот !

Изабела I од Кастилија

550 ден

Моментално недостапна

За книгата

“Заветот на кралицата”

Уште нема коментари за овој производ.