• img-book

Волга, Волга

Уште еден фантастично напишан роман од Миљенко Јерговиќ!

Секој петок, Џелал Пљевљак патува 116 километри со својата црна волга, од Сплит до Ливно. Оди во џамија и се враќа назад. И така едно 15 години. И кога мисли дека веќе ги познава секое дрво и секоја куќа покрај патот, му се случува нешто што ќе му го смени животот засекогаш. Го зафаќа типична босанска снежна бура и патот ќе го навее во селото Фатуми.

Пет години подоцна, 1993, во текот на најсуровиот дел од војната во Босна, еден неименуван документарист се обидува да ја реконструира приказната со која јавноста опсесивно се занимавала до не толку одамна. Приказната за човекот кој станал последна и најголема ѕвезда во историјата на црните хроники на овие простори.

Потресната животна сторија за осаменоста е поделена во три дела и е доволно загатлива за да го вовлече читателот во себе, но исто толку отворена за да не може да се остави и да се излезе од неа. Јерговиќ повторно си игра со документите, си игра со перспективите, со точките на гледиште. Не се знае докрај кој ја зборува вистината, што е вистината, кој има право, има ли виновници воопшто. Ова е свет со комплексни ликови во кој е сѐ дозволено и е сѐможно, свет во кој човековата природа е внимателно истражена и е длабоко нурнато во темниците на човековиот ум.

450 ден

2 на залиха

Количина:
За книгата

“Волга, Волга”

Уште нема коментари за овој производ.