• img-book

Водена приказна

Современа приказна за последиците од граѓанската војна во Грција.

Патрик МекКензи е воен пилот на RHAF кој на осумдесет и пет годишна возраст, веќе испреплетен од канцер, не може да умре поради  товарот од напалм истурен врз македонските села во 1948 година.

Нечистата совест го тера на неговото последно патување…селото Русилово (близу Воден) во кое на колена, ќе побара прошка за сите 36 куќи што тој лично ги запали при бомбардирањето.

Ова е приказна за поразот на идеалите на ДАГ и ЕЛАС, за држава во која Македонците и Грците ќе живеат рамноправно.

Граѓанската  војна е одамна завршена.

Горчливиот вкус на поразот и тажниот спомен за илјадниците расселени остануваат, оттргнати од заборавит во оваа “Водена приказна”.

250 ден

Количина:
За книгата

“Водена приказна”

Уште нема коментари за овој производ.